Alle opslag

Under "Alle opslag" vil vi forsøge at fokusere på nyheder og oplysninger, som er relevante for vores pårørende og beboere.

Ligger du selv inde med en nyhed eller en historie, som du gerne vil dele med os pårørende på Sølund, er du velkommen til at sende os en mail på pf@pf-solund.dk

Juni 2022

Lasse Mortensen; "De frillige svigtede. De ved fand'me ikke, hvad de går glip af!

14.06.22/LJ

Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

Vejret drillede med regn. Mange gæster udeblev. De unge frillige svigtede. Det bliver nok et underskud, når kassen gøres op. MEN... de handicappede fik en rigtig god fest, og det er det, det hele handler om.


Læs hele artiklen - HER

 

Sølunds Musik-festival 2022

11.06.22/LJ

Kilde: Jyllands-Posten og Ugebladet Skanderborg

Selvom vejret drillede lidt, blev Sølund Musikfestival i år et brag af en fest for de vores beboere, ansatte og tusindevis af andre!

Hvor var det dejligt at vores beboere og handicappede fra andre bosteder kunne komme til fest og møde venner efter en lang Corona-pause. Og musikken var som sædvanligt ikke mindre end fantastisk.

Alle indslag om festen blev vist på vores Facebook side. Indslagene bl.a. hentet hos Ugebladet Skanderborg. Og her vil jeg da også lige vise nogle flere fotos fra de 3 dages fest.

Pårørendeforeningen sender en stor tak til Lasse og alle frivillige og ikke mindst til sponsorer, som af det store hjerte har doneret penge til Sølund Musik Festival. Uden de frivillige ingen festivaller. Tankevækkende og en ekstra stor tak for det.


Har du lyst til at besøge vores Facebook, og se mere om Sølund Musik Festival - tryk HER

IMG_1871
IMG_1886
IMG_1875
IMG_1878
IMG_1881
IMG_1883
IMG_1877
IMG_1885
IMG_1880
IMG_1882
IMG_1874

Thomas træner

Hus40

Thomas træner

med Lene fys

i Sølunds motionsrum

Thomas' trænings ribbe

Hus40

Kørestol og fysisk træning

01.06.22/LJ


At være kørestolsbruger er gift for kroppen. Det var vi klar over fra den første dag for mange år siden, da Thomas til sidst måtte bruge kørestol pga. Spastisk Cerebral Parese. 


Siden den dag har Thomas fået ugentligt styrketræning i redskaber i motionsrummet på Sølund og afspændingsøvelser med fysioterapeut, gåture med en May-Walker og ture på gåben sammen med mig, når Thomas er hjemme. I Hus40 sørger personalet for daglige træningsøvelser. Det samme herhjemme, når Thomas er hjemme.  


I lang tid funderede jeg over, hvordan træningen i Hus40 og herhjemme kunne udføres i mere faste rammer og gøres mere effektivt med puls- og styrketræning i korte intervaller i løbet af dagen og, som Thomas delvist kunne udføre selv. 


Thomas har stadigvæk sin begrænsede gangfunktion i behold (kan sagtens gå en kilometers penge), men Thomas har en dårlig balance, så Thomas’ muligheder for at udføre forskellige træningsøvelser uden støtte var begrænsede. Øvelser på en fitness-måtte er heller ikke rigtig en mulighed. 


En dag slog det mig, at måske en ribbe kunne være svaret. Ribben kunne så være det faste sted for daglige træningsøvelser, og en ribbe var god at holde fast i, og Thomas kunne således selv træne oprejst. Så jeg gik igang med at finde egnede øvelser, som kunne udføres i ribbe med de begrænsninger, som gælder for Thomas. 


Jeg fandt omsider nogle øvelser, som jeg snakkede med Thomas’ fysioterapeut om, kunne være egnede til Thomas. I december 2019 købte jeg så en ribbe hos Harald Nyborg for 550 kr., som jeg monterede på Thomas’ værelse hjemme hos os. 

Thomas er meget hjemme, så de næste par måneder kørte vi programmet igennem, når han var hjemme i weekender, og snart fik vi indkørt det rigtige program, som passede til Thomas. En vigtig ting er, at Thomas under træningen i ribben kan står på sine ben!


Ribben skulle snart vise sig, at være en ekstra rigtig god idé! For i marts 2020 lukkede Sølund og Hus40 nemlig pga. Corona, og efter 14 dage i isolation tog vi Thomas hjem, og Thomas vendte  først tilbage 2 1/2 måned senere. Så i de måneder kunne vi køre næsten fuld træning med Thomas i ribben, elastikøvelser, boldkast og ture på gåben. 


Læs resten af artiklen her


Mange hilsner

Leif Johannsen

Far til Thomas Hus40


Maj 2022

Solskinskoncert den 5. juni kl. 12.30 i teltet på Sølunds Musik-festival's festplads

09.05.22/LJ

En skæddersyet klassisk koncert med fællessang, klassiske duetter og udpluk af kendte arier bliver serveret.

Arrangørerne håber at se mange beboere, ledsagere og pårørende på denne Grundlovsdag. DER ER GRATIS ADGANG..!!


Tilmelding senest den 17.maj til jakob.krogh@skanderborg.dk

 

Formandens beretning

Regnskabet 2021

Referat

Pårørendeforeningen har afholdt generalforsamling

04.05.22/LJ

Generalforsamlingen blev afholdt i festsalen på Sølund. I år havde vi besøg af Landsbylederen Anne-Marie Kruse, som fortalte om livet i Landsbyen Sølund.


Som noget nyt startede vi med spisning kl. 18.00. Køkkenet havde lavet en lækker buffet med tapasretter. Der var enighed om, at det var en god start på mødet. Stor tak til køkkenet!


Besøg af Landsbylederen

Anne-Marie Kruse holdt et interessant indlæg om, hvad der foregår i Landsbyen Sølund. Temaerne var bl.a. beboernes trivsel, arbejdsmiljøet, rekruttering af personale og analyse af bygninger. (Se nærmere i referatet).


Formandens beretning

Formanden Margit Ponsaing gennemgik sin beregning om bestyrelsens arbejde igennem 2021. (Se formandens beregning)


Regnskabet for 2021

Kassereren gennemgik regnskabet. Kontingent indtægterne ligger på et nogenlunde éns niveau, og der er ca. 50 medlemmer, som betaler kontingent. 2 medlemmer har indbetalt ekstra på henholdsvis 1.000 kr. og 2.000 kr. Det siger vi mange tak for.


Generalforsamlingenss øvrige punkter

Læs om de øvrige punkter på generalforsamlingen i referatet.

 

IMG_5151
IMG_5150
IMG_5149
IMG_5148
IMG_5146

April 2022

Fond donerer 85.000 kr. til 16 beboere på Sølund, så de kan komme på en tiltrængt kort ferie eller udflugt

29.04.22/LJ

Oven på Corona-restriktioner i næsten et par år var antallet af ansøgninger om midler til at holde en kort ferie for beboere med ledsagelse af ansat ekstra stor.


Det generelle kendskab til Fonden "Anne Marie Sørensen, født Larsens, legat til fordel for "glemte børn" på Sølund er næppe særligt udbredt.


Men hvert år modtager alle boenhederne på Sølund opfordring til at indsende ansøgning om midler, så beboere kan komme væk fra Sølund og nyde et ophold på 2-3 dage i et feriecenter eller andet sammen med f.eks. sin kontaktperson.


I år blev der modtaget 16 ansøgninger, som alle fik deres ønsker opfyldt. Det var typisk ophold på Slette Strand, sommerhus, Lalandia og andre steder. At der i år var så mange ansøgninger skal nok tilskrives Corona og de mange resriktioner, beboere og ansatte har lidt under?


Bestyrelsen udgør jfr. fundatsen den til enhver tid værende Landsbyleder på Sølund samt formand og kasserer i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund.


Der blev afholdt bestyrelsesmøde igår den 28. april 2022, og det er altid en fornøjelse at kunne imødekomme de modtagne ansøgere, som i år var ekstraordinært mange.


Marts 2022

LEV inviterer til temaaften på Hotel Skanderborghus den 20. april kl. 18.00

28.03.22/LJ

Temaet er STYRK BORGEREN I MØDET MED SYSTEMET. Der bliver en aften med masser af relevante informationer om f.eks. lovgivning, og svar på dine spørgsmål, som klæ'r dig på til mødet med det offentlige.


Konsulent Søren Møller Petersen vil øse af sin erfaring og viden, og vil besvare spørgsmål. Gerne spørsmål, som du tumler med, og gerne vil have forslag til løsninger på.

Søren har 40 års erfaring i rådgivning indenfor social, handicap og beskæftigelsesområdet.


Se programmet HER

Ny præst tiltræder i Landsbyen Sølund

28.03.22/LJ

Nyansat præst i Skanderborg Sogn skal også fungere som præst på Sølund


Jacob W. Storgaard-Christensen, som kommer fra en stilling som sognepræst i Nørre Felding ved Holstebro, skal som en del af sin ansættelse desuden være sognepræst i Landsbyen Sølund, og han ser frem til begge dele.

(Kilde: Ugebladet Skanderborg)


Klik for stort foto.


Vi holder generalforsamling i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

17.03.22/LJ

Generalforsamlingen afholdes tirsdag, den 3. maj kl. 18.00 i kantinen ved festsalen.

TILMELDINGSFRIST: 26. april!


Vi inviterer hermed alle pårørende og værger til at være med til at holde en god generalforsamling, hvor vi også kan få en god debat og mange spørgsmål om vores beboeres hverdag i Landsbyen Sølund.


Landsbylederen kommer og fortæller om hverdagen i Landsbyen Sølund. Så kom og lyt til Anne-Marie Kruse, som vil fortæller om de aktuelle forhold i landsbyen.


Klik på fotoet heroverfor og læs nærmere om programmet og tilmeld dig.

Fra 100 til 5 ansøgere. Usædvanligt stillingsopslag har tiltrukket Mathias.

14.03.22LJ

Mangel på kvalificeret arbejdskraft får landets største bosted til at oprette en praksisuddannelse for socialpædagoger. Det første hold begyndte i februar.


En rigtig god artikel fra Politiken om socialpædagog Mathias' hverdag i Hus 12, hvor han er startet på sit nye job samtidigt med 3 andre socialpædagoger.


De skal gennem et 4 måneders specialiseringsforløb. Halvdelen af tiden foregår i praktik, mens resten af timerne er ligeligt fordelt mellem undervisning og et fagligt netværk med sparring.


Dobbeltklik på artiklen for stort format...


Landsbyen Sølund er med til at skræddersy ny uddannelse

08.03.22LJ

"Vi skal sikre, at vore kolleger har de rette kompetencer for at løse de højt specialiserede opgaver,  som vi har her på Sølund, og skabe et godt liv for alle Sølunds beboere" - siger Anne-Marie Kruse.


Landsbyen Sølund skal tiltrække medarbejdere med særlig viden og særlig lyst til at arbejde på socialområdet fordi køberkommunerne efterspørger mere og mere specialiserede pladser til deres handicappede.


Da der ikke er tilstrækkeligt uddannede pædagoger med denne specialviden, har kommuner (bl.a. Skanderborg Kommune), regionen, VIA, Socialpædagogerne og andre aktører udviklet en specialiseret merit-pædagoguddannelse, som skal styrke kompetencerne og sikre flere faguddannet personale.


Dobbeltklik på artikleerne for stort format...


Februar 2022

Ophævelse af Corona retningslinjer på Sølund

23.02.22/LJ

Landsbylederen udsender mail, hvor de aktuelle retningslinjer for Corona-restriktioner ophæves.


Dobbeltklik på mailen for stort format...


Nyt betalingssystem (First Card) indføres på Sølund, og erstatter beboernes egne debetkort, når ansatte fremover foretager indkøb, eller hæver kontanter for beboerne.

Idag var det pårørende og værger fra boenhederne 18, 40 og 42, som havde fornøjelsen at få præsenteret den praktiske anvendelse af det nye betalingskort; "First Card".

22.02.22/LJ


"First Card" har kørt som pilotprojekt i Boenhederne 2 og 12, som har været en positiv oplevelse for alle ansatte, beboere og pårørende. Det var ihverfald det, som boenhedsleder Flemming fra hus 12 gav udtryk for.


I modsætning til idag, hvor de ansatte skal holde styr på alle beboeres egne og personlige debet-kort med forskellige password, som skal bruge til betaling for alt - lige fra en sodavand til anskaffelse af tøj og andre fornødenheder samt hævning af kontanter, så udstyres alle ansatte (og vikarer med min. 15 timer) fremover med et personligt First Card betalingskort. Med det i hånden kan den ansatte nu betale for køb eller hæve kontanter på vegne af alle beboere i husene. Beboernes egne debet-kort udgår derfor og makuleres.


Det vil sige, at det bliver mere enkelt, ensartet og driftssikkert af varetage beboernes økonomi på Sølund - nemlig med ét og samme system i alle boenheder. Baggrunden for det nye system er primært, at det gamle system ikke overholder gældende lovgivning, og er påtalt af social tilsyn. At det nye system så oven i købet er til stor fordel for allesammen, er jo kun fint.


Med "First Card" betalingskort til hver ansat og en app på de ansattes telefoner havner alle beboernes køb (via økonomiafdelingen) som en opkrævning på beboernes PBS Betalingsservice med specifikation af de enkelte køb - sammen med beboerens husleje, kost og servicepakke iøvrigt, sådan som det fungerer idag. Hvis der ønskes tilsendt bilag på køb, kan det rekvireres.


På mødet var der bl.a. spørgsmål til, om kontante lommepenge i pungen vil ophøre. Dette er ikke tilfældet. Tværtimod vil kontante lommepenge fortsætte, som det sker idag, når man f.eks. tager på café, festival eller hyggetur i byen. Blot vil der ikke blive udleveret kvittering for kontante betalinger. Iøvrigt har man erfaret, at betaling med First Card kun bør ske for køb på minimum 50 kr., da Kommunen, som er driftsansvarlig, betaler et gebyr pr. betaling.


Snart har alle pårørende fået præsenteret "First Card", og nu kommer turen til de ansatte, og fra den 1. marts er "First Card" udrullet og kørende i alle boenhederne. Gebyret for deltagelse opkræves dog først fra og med den 1. juni.


Man kan deltage med "begrænset service" for 40 kr./måned, som kun omfatter deltagelse i diverse fælleskøb for beboerne og små kontante indkøb i hverdagen. Dvs. at her er det værgen, der står for alle indkøb og udlevering af kontante lommepenge til boenheden. Med "fuld service" for 95 kr./måned hjælper ansatte også med størstedelen af alle indkøb jfr. indgået aftale.


Der udsendes link på mail, hvor man kan vælge mellem de to servicepakker. 


Se de 2 informationsbrochurer overfor, som administrationen har udsendt til alle pårørende.


IMG_4859
IMG_4853
IMG_4855
IMG_4858
IMG_4854

Sundheds- og Omsorgsudvalget roser personalet for håndtering af Coronasituationen på plejehjem og bosteder

15.02.22/LJ

Takken kommer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget, som på sit seneste møde fik en status på situationen med Covid-19, og som efterfølgende formulerede en tak, som direktør Lone Rasmussen, Skanderborg Kommune, har bedt områdets kontraktholdere sende videre.

Dobbeltklik på artikel for stort format...


De aktuelle Corona-restriktioner vil gælde indtil den 20. februar 2022

Landsbylederen har just udsendt mail om forlængelse af de aktuelle restriktioner for Corona i Landsbyen Sølund.

14.02.22/LJ

Dobbeltklik på mailen...


Januar 2022

TV2ØSTJYLLAND

Nyhedsudsendelse sendt

onsdag den 2. februar

MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT..!

Landsbyen Sølund må selv uddanne og opkvalificere medarbejdere

Sølund mangler specialiserede ansatte, og har derfor været nødt til at tage sagen i egen hånd...

03.02.22/LJ


En rigtig interessant nyhedsudsendelse, som fortæller om Sølunds initiativ, som er nødsaget af mangel på kvalificerede ansatte, en mangelfuld pædagoguddannelse, fagforeningsmand som efterlyser en opdatering af pædagoguddannelsen, politiker som giver en "sludder for en sladder", og ikke mindst - hvem skal betale Sølunds udgifter til opkvalificering af ansatte?Klik henholdsvis på "skærmen" for at se nyhedsudsendelsen og på artiklen for at læse og se interview.Festivalleder jubler: "Svært at få armene ned!"

Der bliver en Sølund Musikfestival til sommer. Det slår festivallederen fast, efter regeringens genåbning af landet.

01.02.22/LJ


Klik på artiklen og læs artiklen

December 2021

Video-julehilsen fra Landsbyleder Anne-Marie Kruse til alle pårørende og værger

En skøn videojulehilsen fra landsbylederen fra den flotte julestue ved Hus 18 på Sølund

20.12.21/LJ


Tryk på foto for at afspille videoen...

Sølund tilbyder alle ansatte og besøgende pårørende selvtest for Corona.

Landsbylederen har udsendt mail med Skanderborg Kommunes anbefalinger og retningslinier for brug af selvtest. Selvtest udleveres af boenhederne.

20.10.21/LJ


"Selvtest er et supplement, som vi kan anvende og kan altså IKKE erstatte test til coronapas, PCR-test ved smitteudbrug, nærkontakt eller ved symptomer. Dette gør sig gældende for både medarbejdere og pårørende."


Læs hele mailen - HER

Pårørendeforeningen sender julekort til alle ansatte på Sølund

Pårørendeforeningen siger tusinde tak for den store indsat, alle ansatte på Sølund har præsteret.

20.10.21/LJ


Klik på fotoet for et stort format...

Landsbyen Sølund er i julestemning, og mange boenheder har fået julepyntet frem  

En køretur gennem Sølunds område en december aften, giver en god julestemning og godt humør. Se videoen og tag med på en tur rundt på Sølunds område.

13.12.21/LJ


Som sidste år er det Hus18 som ultimativt løber af med sejren. De gør da noget ved det; en flot julestue og en flot udsmykning af huset.


Også stor ros til alle andre boenheder for den flotte udsmykning..!


Se videoen overfor.

Pårørendeforeningen uddeler juleslik

Traditionen tro blev der igen i denne jul uddelt slik til beboerne i alle boenheder på Sølund.

Vi siger stor tak til SUPER BRUGSEN i Skanderborg for pakning af juleslik, og ikke mindst for den flotte donation i forbindelse med købet.

13.12.21/LJ


(Klik på fotos for stort format)


Søndag den 12.12. havde nogle af vi pårørende trukket nissetøjet på for, på de pårørendes vegne, at uddele det traditionelle juleslik til beboerne.


På grund af Corona-situationen var det ikke muligt for os at komme på besøg hos beboerne. Derfor havde vi i lighed med sidste år taget opstilling i gangen ind til festsalen mellem kl. 13 og 15. Dette tidspunkt blev valgt, da vi mente, at de fleste så ville have mulighed for at gå en lille tur med beboerne inden ”vagtskiftet” i husene.


Det var der heldigvis også en del personale, der trods det lidt kedelige julevejr havde benyttet sig af og kom forbi med de fleste af de beboere, som havde lyst til en lille gåtur efter frokost.


I nogle boenheder soves der dog middagssøvn på det tidspunkt, men da var personalet venlig at hente forsyningen, ligesom også nogle huse tog med til nabohuset. Nogle beboere kom også forbi uddelingsstedet sammen med mor eller far.


Det er altid hyggeligt at få en sludder med beboere, pårørende og personale. Personale og beboere fra Bavnebjerg, som jo i snart to år har været en del af Landsbyen Sølund, så vi desværre ikke noget til ved uddelingen, men da vi efter endt arbejde ved festsalen kørte ud til Bavnebjerg med forsyninger, blev vi venligt modtaget.


Vi siger stor tak til SuperBRUGSEN i Skanderborg for pakning af juleslikket og ikke mindst for den flotte donation i forbindelse med købet.


Margit Graves Ponsaing

Pårørendeforeningens bestyrelse

Krav om brug af mundbind for besøgende og ansatte (gen)-indføres på Sølund.

Landsbylederen udsendte idag mail til pårørende og værger om Skanderborg Kommunes krav om brug af mundbind på Sølund. Vedlagte brev fra chefen for Sundhed, Omsorg og Handicap beskriver omfanget nærmere.

07.12.21/LJ


(Klik på brevet overfor for stort læseformat)


Krav om brug af mundbind gælder både for besøgende og ansatte

Desværre skal alle besøgende igen til at bruge mundbind, når I besøger boenhederne på Sølund. Mundbind skal bæres på fællesarealer, men ikke i beboerens lejlighed. Endnu mere trist er det, at krav om brug af mundbind (naturligvis) også gælder de ansatte. Vi ved jo, hvor udfordrende det er, at skulle bære mundbind eller visir under arbejdet i boenhederne. Bekendtgørelsen gælder fra igår mandag og indtil den 10.12.21, hvor den skal fornyes, men med de smittetal vi oplever i øjeblikket, vil kravet vel blive forlænget.


Pressemeddelelse fra Socialministeriet varslede allerede torsdag i sidste uge en genindførelse af mundbind for besøgende og ansatte.

Krav om brug af mundbind kommer ikke som nogen overraskelse. Allerede i torsdags (sidste uge) udsendtes pressemeddelelse fra Socialministeriet om, at genindførelse af mundbind for besøgende og ansatte ville blive genindført


Skanderborg Kommunes regler for Coronapas er nu udsendt...

Landsbylederen udsendte idag mail til pårørende og værger om Skanderborg Kommunes regler for coronapas. Der er også vedlagt brev fra chefen for Ældre og Handicap

02.12.21/LJ


(Klik på mail og brev overfor for stort læseformat)


CORONAPAS (Pårørende og værger mv):


Ved besøg skal coronapas fremvises såfremt dette kræves (stikprøver). Der gælder få undtagelser. Reglerne gælder allerede, da loven trådte i kraft den 29.11.21. Bekendtgørelsen gælder i første omgang til den 10.12.21.


CORONAPAS (Ansatte):


Ansatte skal fremvise coronapas såfremt dette kræves (stikprøver). Reglen træder i kraft fra den 07.12.21.


MUNDBIND:


Der er ikke krav om at bruge mundbind på f.eks. bosteder. Dette gælder både for pårørende og ansatte.


Kommunalt ansatte i Skanderborg skal nu vise coronapas

Økonomiudvalget har besluttet at Coronapas skal vises, når kommunalt ansatte møder på jobbet

01.12.21/LJ


Det bliver op til ledelsen lokalt at finde gode løsninger på det. Men der er krav om, at det bliver gjort, og at det ikke kun er som enkelte stikprøver, fortæller kommunaldirektøren.


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg.


Klik på artiklen for større læseformat...

Børnehavebørnene var sammen med Sølunds beboere

Børnehavebørn og beboere på Sølund hyggede sig, da det store juletræ blev tændt i sidste uge

01.12.21/LJ


"The Mumes" spillede julemusik, da børn fra "Dyrehaven", beboere fra Sølund og personale hyggede sig med Juleboller, cacao og kaffe mens lysene blev tændt pådet store juletræ.


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg.


Klik på artiklen for større læseformat...

November 2021

Aftenfoto af "juletræet" ved Hus1

Så fik jeg taget et aftenfoto af "træet". Det er dæleme flot..!

29.10.21/LJ


I går var jeg på Sølund, og kunne straks se "træet", da jeg drejede ind på Sølunds område. Det står på toppen, og kan ses på lang afstand.


Jo, jeg synes, at træet står og skaber en god stemning. Det var heldigt, at det blev en flerfarvet udgave istedet for blot ét med klart lys.


Klik på fotoet, og få et stort foto...  HER

Den rullende butik er tilbage på Sølund

Skanderborg AC's butik på Adelgade er proppet ind i en rullende butik, som nu er parkeret ved Pavillon 4. Her kan købes alt (næsten)

29.10.21/LJ


Hvis I står og mangler forskellige juleting og andet, er der ikke langt til butikken. Den står nemlig ved Skanderborg AC (Pavillon 4). Mange ting af god kvalitet, som er lavet af beboerne selv, kan købes. Så slå vejen forbi, og støt Sølunds beboeres kreative arbejde.


Jeg var forbi i søndags, og tog et par fotos af det rullende vidunder!


Klik på artiklen for stort format..

39C53FD5-07FF-4AE6-8533-69A744F1EBE7_1_105_c
IMG_4488
IMG_4489
IMG_4490
IMG_4491

Lyskæde monteret på flagstang, som står ved siden af Boenhed 2

Pårørendeforeningen har i år valgt at montere en multifarvet lyskæde på flagstangen ved Boenhed 2. Som altid er det teknisk afdeling, som træder til og får det hele til at fungere. Stor tak til elektriker Anders fra teknisk afdeling.

26.11.21/LJ


Vi håber, at alle vil synes at den multifarvede oplyste flagstang vil bidrage til den gode stemning, når I bevæger Jer rundt på Sølund. Den kan jo ses på god afstand.


Følg Anders' arbejde på videoen og se, hvor hurtigt han arbejder...!! 😜


Sidste år rejste vi en 6 meter oppustelig julemand, som til sidst måtte lade livet. Han kunne desværre ikke reddes. Ligeså gik det for det oppustelige juletræ på 5 meter. MEN... vi har fået et nyt træ fra leverandøren, og det rejses eller nærmere pustes op ved Aktivitetscaféen i løbet af næste uge. (Det er igen Anders fra Teknisk Afdeling, som skal på banen - tusind tak for det - også).


OPFORDRING: Tag nogle aftens-selfies sammen med flagstangen og send foto til pf@pf-solund.dk eller på 2565 8000. Så vil jeg vise dem på hjemmesiden i løbet af december måned.

Fælles Pårørendemøde på Sølund

Den 9. november var der indbudt til Fælles Pårørendemøde i festsalen på Sølund. Pårørendeforeningen var med-arrangør af mødet om sundhed på Sølund. Over 50 pårørende havde fundet vejen, så salen var godt fyldt op med interesserede klar til at lytte til gode indlæg om sundhed for vores beboere.


Der var også tænkt på forplejning, så alle kunne indledningsvist få sig en lækker sandwich, så tankerne kunne koncentreres omkring de gode og relevante informationer i løbet af aftenen.


I pausen blev der serveret æblekage og kaffe. Så det var en vellykket aften, kunne man tolke ud fra det afsluttende bifald, inden alle rejste sig og kørte hjem.

14.11.21/LJ


Du kan læse aftenens program til venstre ved at klikke på billedet.

Du finder video af de enkelte indlægsholdere nedenfor. Desværre er de efterfølgende spørgsmål vanskelige at høre, men jeg har valgt ikke at klippe dem fra. Jeg satser på, at indlægsholdernes svar giver mening. Flere indlægsholdere står relativt langt fra kameraet, så jeg vil anbefale, at du tager nogle høretelefoner på, så du tydeligt kan høre indlæggene.

Jeg vil også anbefale, at du giver dig tid til at lytte til de forskellige indlæg. Jeg synes, at man får et rigtigt godt indblik i, hvad der foregår på Sølund i relation til de respektive emner, som indlægsholderne fortæller om.

God fornøjelse..!!

1. Agnes Winther byder velkommen til de pårørende åbner Pårørendemødet.

3. Vice-landsbyleder Elin Daugaard præsenterer og orienterer om Sølunds styregruppe for sundhed.

5. Psykiater Troels Gram Bruun præsenterer og orienterer om det psykiatriske samarbejde og arbejdet med vores beboere på Sølund.

7. Sygeplejerske Christina Høy Olrik er teamleder for sygeplejen i Distrikt Øst Skanderborg og sygeplejen på Sølund. Hun fortæller om sygeplejerskernes arbejde på Sølund.

2. Landsbyleder Anne-Marie Kruse indleder med oplæg om Sølunds sundhedsmæssige organisering.

4. Lægerne Johanne Hauge Laursen og Karen Charlotte Sørensen fortæller om hverdagen som læger for vores beboere på Sølund.

6. Fysioterapeut Lene Birk Nielsen præsenterer og orienterer om arbejdet med fysioterapi på Sølund.

8. Agnes Winther slutter aftenen af.

Udvikling af brugen af pavillon 2+3 på Sølund

Konkret anvendelse af de gamle pavilloner på Sølund er nu ved at tage sin praktiske begyndelse, og midlerne er afsat i kommunens budget.

02.11.21/LJ


Til byrådets møde den 27.10.21 viste sig en konkret begyndelse på den nye og praktiske anvendelse af nogle af de gamle pavilloner på Sølund.


Byrådet har allerede vedtaget midlerne i budgettet med 2 x 10 millioner kroner. Så finansieringen er på plads!


Det drejer sig blandt andet om flytning af Sundhedsgangen, ny café-faciliteter og fælles faciliteter til forskellige aktiviteter mv.


Spørgsmålet er så, hvor meget vil disse faciliteter komme vores beboere, ansatte og pårørende til gode?


Det skal vi da arbejde mest muligt for, at det kommer det mærkbart til!


Læs selv vedlagte rapport - her


OPDATERET DEN 04.11.21:

Læs også artikel i Uge-Bladet Skanderborg fra d. 04.11.21 - HER

Oktober 2021

Thomas' bosted har sparet 11 år i træk: "Nu må det være nok!"

Ansatte og pårørende til handicappede i Landsbyen Sølund i Skanderborg har fået nok af besparelser!

31.10.21/LJ


Hvis du ikke fik hørt radioudsendelsen i DR/P4 om besparelserne på Sølund, har du nu mulighed for at lytte med. DR har taget emnet op i forbindelse med 2 debatindlæg, som jeg har bragt i Uge-Bladet Skanderborg og Jylland-Posten om de urimelige besparelser, som Skanderborg Kommune har gennemført overfor Landsbyen Sølund. (Dem finder du i separate opslag nedenfor denne .


I radioudsendelsen deltager 2 byrådspolitikere:

Karen Schack Lindemann (S) og Anne Heeager (RV)


I den forbindelse kom der nogle spændende kommentarer om deres holdning og mulige forandringer(?)

Læs også artikel fra DR.DK


Artiklen indeholder kommentarer fra Leif Johannsen og fra socialpædagog og tillidsrepræsentant Helle Skriver.


To byrådsmedlemmer har også kommenteret radioudsendelsen:


Byrådsmedlem Karen Schack Lindemann (S)

siger bl.a.:

"... vi har fået skåret for hårdt ind til benet. Vi skal gøre noget mere."


Borgmesterkandidat Jens Szabo (V)

siger bl.a.:

"... det kommende byråd skal hæve budgettet" og "... vi er nødt til at give de nødvendige ressourcer."


Læs hele artiklen - her


GO' LYTTE- OG LÆSELYST..!!


Kærlig hilsen

Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40

Best.medlem Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


Stop nedskæringer på Sølund

Vores politikere i Skanderborg fortæller, at Skanderborg er en rig kommune. De vil bruge milliarder på nye skoler og nye plejehjem o.s.v. Og det kan godt være, at det er fornuftigt, og det skal der også være penge til.

17.10.21/LJ


Men jeg synes, at Skanderborg er en fattig kommune, når man igennem 10 år ikke gør andet end at skære ned i vores handicappedes velfærd!


Læse artiklen fra Uge-Bladet Skanderborg - her


Invielse af den nye børnehave på Sølund

Trine Frengler fra Skanderborg Kommune klippede den røde snor

17.10.21/LJ


Fredag i sidste uge var der HURRA-råb og røde snore i metervis i bøgeskoven på Dyrehavevej i Skanderborg, da Børnehuset Dyrehaven og Bøgen blev indviet.


Læse artiklen fra Uge-Bladet Skanderborg - her


Valgmøde på Sølund med de lokale politikere, som stiller op til kommune- eller regionsvalg i Skanderborg

Temaet er Mennesker med udviklingshandicap, og er arrangeret af LEV i Favrskov og Skanderborg

12.10.21/LJ


Vores handicappede er en overset gruppe, når der skal uddeles bevillinger. Men de glemmes aldrig, når der skal gennemføres nedskæringer og besparelser.


Vi udsender på vegne af LEV invitation til pårørende og ansatte på Sølund, om at komme til møde med politikere, som stiller op til byrådet i Skanderborg og til Region Midt.


Det er en god lejlighed til at lytte til politikerne, men endnu vigtigere, at få mulighed for at stille dem nogle spørgsmål. Ikke mindst om de mange millioner; 65.000.000 Kr., som Sølunds budget er blevet beskåret med igennem de sidste 10 år.


Klik på invitationen overfor og læs programmet og meld dig til mødet.


Skanderborg Kommune svigter de handicappede!

I den pose penge, Landsbyen Sølund årligt skal drives for, mangler der i år 65.000.000 kr. Næste år skrumper posen endnu mere, og næste ligeså, og næste og næste...

05.10.21/LJ


Læs hele artiklen i Uge-Bladet Skanderborg ... HER

PS: Artiklen skrevet i forbindelse valg til kommune og region og alene udtryk for forfatterens  mening.


September 2021

Corona vaccinen har givet os hverdagen tilbage!

Beboere og ansatte på Sølund blev vaccinerede i foråret, og kunne omsider vende tilbage til en tryg og normal hverdag.

Vi er jo allesammen vaccinerede - eller er vi?

25.09.21/LJ


Vi husker allesammen den forfærdelige Corona-periode, hvor alle vores beboeres og ansattes hverdag på Sølund pludselig blev helt anderledes og utryg. Alle fælles aktiviteter blev lukket ned, og alle beboere måtte herefter leve deres hverdag hjemme i boenhederne. Fælles aktiviteter måtte nu udleves i boenheden, som de ansatte på dygtig vis fik arrangeret. Kort sagt; isolation fra omverdenen for at undgå smitte. 


Den tid har vi heldigvis lagt bag os, og vi lever nu så godt ... LÆS VIDERE


Sølund Festival omsider afholdt!

Fredag, den 3. september gik porten omsider op til en længe savnet festival, hvor vores handicappede på Sølund og fra andre bosteder kunne slå sig løs til en super dejlig musikunderholdning

05.09.21/LJ


Så indtraf dagen omsider, hvor Sølund Musikfestival kunne åbne op til en dejlig dag med musik og underholdning. Dagen var i fredags, den 3.september. Desværre kun én dag, men hvilken dag!


650 gæster havde forinden reddet sig en billet, da festivalen i år kun levned plads til 650 fordi Corona forhindrede planlægning af en “normal” festival. Så der var ikke den sædvanligt store festival, som vi alle elsker at være en del af. Men musikken var der, den gode stemning var der, og 650 glade gæster nød dagen, og kunne feste igennem fra åbningen klokken 11.00 til lukketid klokken 21.00.


Ingen tvivl om, at mange i lang tid har gået og glædet sig til, at Sølund Musikfestival omsider igen kunne åbne dørene, hvor man igen kunne møde venner og bekendte fra tidligere festivaler. 


Flere beboere i Hus40 og andre huse på Sølund havde også reddet sig en billet, og beboere og flere af vi pårørende fik en rigtig god dag sammen. 


Kandis åbnede ballet med deres kendte musiknumre, og deres friske kommentarer undervejs. De fik hurtigt skabt den ægte festivalstemning, hvor mange sang med på numrene med armene i vejret mens de svingede i takt til rytmerne. Det er altid dejligt at opleve Kandis spille på Sølund og f.eks. Sødisbakke. De forstår om nogen at inddrage vores handicappede med deres indbyrdes jokes i orkestret, og med stor begejstring bestiger flere handicappede ofte scenen og “hjælper til”. I fredags måtte Johnny Hansen derfor beklage, at det desværre ikke kunne lade sig gøre denne gang. 


Der var også rig mulighed for at få noget lækkert festivalmad og -drikke, så der var energi til at feste hele dagen. Det var i hvertfald tydeligt, at humøret var højt, og alle havde det brede smil på læberne, og snakke- og sangtøjet kørte lystigt. Og alle frivillige i boder og vagter ved indgangen var tydeligt i et godt festivalhumør. 


En times tid senere var det The Mumes, som tog over, og leverede en dejlig underholdning, som bestemt holdt den høje stemningen på et lige så højt niveau. Skønt at se de 4 musikere trykke den af med sprudlende energi. Særligt sangen om Volvo B18-210 med 2 sidespejle og 160 km ud af lige landevej blev leveret utroligt flot. 


Vi kunne desværre ikke blive og opleve Helmig Jam og L.I.G.A., men sidstnævnte har vi oplevet på Sødisbakke Festival med den energiske kvindelige trommeslager. Her kan man da tale om woman-power!


Vi har allesammen rigtig god grund til at sige tusinde tak til Lasse Mortensen og alle frivillige for den flotte festival. Den succes har Lasse fortjent. Han har i lang tid kæmpet og kæmpet imod Corona-restriktioner for at få festivalen op at stå. 


Tak Lasse og alle frivillige og tillykke med succesen!


Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40

Best.medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

IMG_3833
IMG_3854
IMG_3861
IMG_3867
IMG_3879
IMG_3888
IMG_3895
IMG_3906
IMG_3908
IMG_3915
IMG_3936
IMG_3964
IMG_3965
IMG_3968
IMG_3972
IMG_3977
IMG_3980
IMG_3981
IMG_3983
IMG_3989
IMG_3990
IMG_3843a
IMG_3828
IMG_3859
IMG_3843
IMG_3836
IMG_3826

Generalforsamling i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Den 01.09.21 afholdtes generalforsamling. Læs nærmere om general-forsamlingens forløb i vedlagte referat.

05.09.21/LJ


Læs nærmere om generalforsamlingen her:

1. Formandens beregning

2. Revideret regnskab for 2020

3. Referat af generalforsamlingen

August 2021

Sommerfest i Boenhed40

Søndag den 29. august holdt 60 beboere, pårørende og ansatte en rigtig hyggelig sommerfest

30.08.21/LJ


Traditionen tro blev der inviteret til sommerfest i Boenhed40, som blev afholdt søndag, den 29. august. Pga. Corona blev sommerfesten jo aflyst sidste år ligesom alle andre fester på Sølund. 


Det store telt blev rejst lørdag dagen før af pårørende og ansatte. Da blæste der en jævn god vind og plusgraderne var ikke imponerende. Så det var heldigt, at vejret på festdagen viste sig fra sin lidt mildere side. Så vi havde vel solskin det halve af festen.


Der mødte 60 festglade pårørende og beboere og ansatte op, så der var en god stemning lige fra starten. Det er glædeligt, at også flere ansatte havde fundet vejen forbi, selvom de havde fri på festdagen. Og så er det dejligt at se, at vores unge mennesker blandt vikarerne sætter ekstra kulør og humør i samværet med vores beboere. Jo de er et stort aktiv i vores beboeres hverdag, og det er altid fornøjeligt at få en snak med dem, når man er i huset. 


Der blev grillet til den store guldmedalje, og alle fik meget snart fyldt deres tallerkener med lækker mad. Der blev også serveret hjemmelavede frikadeller, som ansatte flittigt havde lavet i forvejen i køkkenet. Senere blev der serveret kaffe og hjemmelavet kager, og hindbærsnitterne fandt hurtigst vej til kagetallerkenerne.  


Så personalet havde virkeligt gjort sig ekstra store anstrengelser med at arrangere dette års sommerfest. Stort tak skal I have allesammen. 


Der var også popcorn-maskine, så der blev rakt mange kræmmerhuse over disken fyldt med lækre sprøde og varme popcorn. Slushice-maskine var der også, så mange lagde også vejen forbi  så bægre kunne fyldes op. 


Og så var der også opstillet en “flødebolle-kastemaskine”, som vakte jubel blandt mange beboere og barnlige sjæle blandt pårørende og ansatte. Teknisk skulle der kastes en kartoffel gennem hullet, som så katapulterede en flødebolle, som skulle gribes meget skånsomt. Men flere gribere blev nu mere “pyntet” med hvidt skum, end glæden ved at nyde smagen. 


Musik var der også tænkt på. Så stam-musikeren Lene mødte op med sin harmonika, og underholdt med gode og spøjse sange, som de fleste kunne synge med på. Så stemningen fejlede bestemt ikke noget. 


Festen startede klokken 12.00, og stoppede omkring lidt før 16.00. Jo det var en god fest, er jeg sikker på, alle syntes, da de forlod Boenhed40.


Stor tak til alle ansatte, som gjorde sig store anstrengelser, for at gøre festen til en succes!


Leif Johannsen

Far til Thomas Hus40

Best.medlem Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


IMG_3796
IMG_3783
IMG_3784
IMG_3786
IMG_3789
IMG_3791
IMG_1359
IMG_3798
IMG_3801
IMG_3805
IMG_3806
IMG_3808
IMG_3811
IMG_3816
IMG_3787
IMG_3794
IMG_3807
IMG_3813

"Søhesten" rider igen på Sølund

Hylke Ridecenter har overtaget driften af "Søhesten" i Landsbyen Sølund

25.08.21/LJ


Kilde: Uge-Avisen Skanderborg


"Ridetræning er en guldklump på Sølund, og noget vi bruger vi bruger i vores pædagogiske arbejde", siger Lars-Peter Mølgaard Frandsen.


Det årlige Fælles Pårørendemøde den 9. november kl. 18.00 til 20.30 har i år temaet Sundhed

Pårørendeforeningen og Landsbyen Sølunds Styregruppe for sundhed inviterer til temaaften om, hvordan sundhed er i fokus på Sølund og hvordan sundhedsgangen samarbejder med Boenhederne i det daglige sunhedsarbejde. Sted: Festsalen på Sølund.

17.08.21/LJ


Sæt X i kalenderen så du ikke går glip af de særdeles relevante emner for dig som pårørende til beboer på Sølund. På mødet deltager en række fagpersoner, som til dagligt er ansvarlig for vores beboeres sundhed og trivsel.


Du tilmelder dig til Agnes Winther (medlem af Pårørendeforeningen) på mail; agnes@dadlnet.dk eller på telefon 40 30 50 32.


Tilmeldingsfrist 15. oktober 2021

Social Tilsyn Midt godkender forholdene på Sølund i tilsynsrapport

... men har nogle bemærkninger omkring rapportering af magtanvendelse og for langsom inkludering af Bavnebjerg 

04.08.21/LJ


Dertil kommer at Sølund stadigvæk har et for højt sygefravær og en for høj personalegennemstrømning, hvis man sammenligner med andre bosteder.


Du kan læse hele rapporten om ovennævnte og andre forhold på linket nedenfor.


Johan har været på sommerferie hos far og mor

Beboere og personale har besøgt Johan i sin mor og fars sommerhus på Djursland

01.08.21/LJ


Det er efterhånden blevet en tradition, at Johan bliver hentet af nogle beboere og personale fra Boenhed 40, når han afslutter sin ca. 10-dages sommerferie i vores sommerhus. Således også i dag, hvor vi havde besøg af tre beboere og to personaler fra Boenhed 40. De kom til frokost, hvor vi var så heldige, at vejret tilsmilede os så meget, at vi kunne spise Pers dejlige pizzaer på terrassen, mens vi senere efter en badetur for to meget friske, indtog kaffe og is indendøre. Hvor er det dejligt, at personalet år efter år gider tage på en sådan udflugt med beboerne. Johan glæder sig sådan til denne ”afhentningsdag”, at den næsten kommer på højde med juleaften. Og dét er stort! Så hermed et stort tak til personale og beboere i Boenhed 40 for at I har lyst til at besøge os! Vi glæder os allerede til næste år.

Venlig hilsen
Margit Graves Ponsaing
Mor til Johan i Hus 39 og medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Juli 2021

Den nye El-cykel fra Salling Fonden og FØTEX blev indviet i Boenhed 8

Fredag den 25. juni besøgte varehuschef Dann Bähring fra FØTEX Boenhed 8, så den nye el-cykel fra Salling-Fonden kunne blive indviet, så næsten alle beboere var samlet på parkeringspladsen.

02.07.21 og 06.07.21/LJ


Det var en rigtig hyggelig eftermiddag, hvor næsten alle beboere var samlet på parkeringspladsen ved BE 8, og fik serveret saftevand og kaffe med kager til, som Dann Bähring med. Faglig leder Anne Christensen holdt en takketale og fortalte, hvor glade Sølund er for at modtage den flotte donation.


Herefter blev el-cyklen givet fri til prøvekørsel af de mange beboere, som gerne ville cykle en god tur i området.


Ingen tvivl om, at el-cyklen vil blive flittigt brugt til mange gode ture i Skanderborg by og omegn. Gaven kom også meget belejligt for den gamle fra 2011 efterhånden var blevet godt brugt.

Opdateret den 06.07.21

Læs artiklen overfor om Sølunds nye el-cykel i Uge-Bladet Skanderborg


Sommerfest i Skanderborg AC

Alt i alt et hyggelist arrangement, som både brugere og gæster nød i fulde drag!

01.07.21


Sommerfest i AC-Skanderborg

Onsdag den 30. juni havde personale og brugere af AC inviteret pårørende til sommerfest i AC- Skanderborg fra kl. 11 til 15. Selv om vi oplevede spredte regnbyger, kunne vejret ikke ødelægge glæden ved at mødes i festligt lag. Traditionen tro bød den daglige leder Jacob Gewitz velkommen, ”De smarte sangere” gav smagsprøver på deres kunnen, ligesom ”Koret” sang skønsang bestående af bl. a. nogle af Kim Larsens velkendte melodier. Derudover blev der serveret grillbuffet med helstegt pattegris og forskellige salater. På festpladsen var der også bar med velskænket fadøl, sodavand og endda popkorn. Kaffe og muffins manglede heller ikke. Den traditionelle og populære ”vandgang” startede med, at Jacob Gewitz lod sig skyde ned fra stangen. Alt i alt et hyggeligt arrangement, som både brugere og gæster nød at deltage i.

Margit Graves Ponsaing Pårørendeforeningen

Juni 2021

Nekrolog

Kurt Hager er død

22.06.21


Det er med beklagelse, vi i bestyrelsen har erfaret, at Kurt Hager er død. Han var i nogle år medlem af bestyrelsen i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund. Derefter fulgte en periode som revisor for bestyrelsen. Kurt var meget engageret i livet i Landsbyen Sølund. Han var således værge ikke kun for sin ”bonusdatter”, som han havde sammen med sin kone, Karen Hager, men for endnu en beboer i Landsbyen Sølund. Karen Hager var i øvrigt en årrække kasserer i Pårørendeforeningen. Foruden værgemålene for de to beboere i Landsbyen var Kurt en stor støtte for Karen, både før og efter hun kom på plejehjem.

På bestyrelsens vegne Margit Graves Ponsaing

Sølundsjov, vandgang, EM farver og dåsekast

Pædagogstuderende fra VIA Aarhus skabte glæde hos beboerne på Sølund

17.06.21/LJ


Der var stor aktivitet ved Pavillon 4 og hos flere boenheder på Sølund, hvor der var næsten Tivoli-stemning. Læs artiklen her


Se også videoen på PF's Facebook profil...!


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg


Nye el-cykler giver frisk luft og højt humør på bosted

Artikel i Uge-Bladet Skanderborg om Bavnebjergs indvielse

16.06.21/LJ


Læs artiklen her

Så forsvandt mundbindet også på Sølund - skønt..!!!

Landsbyleder Anne-Marie Kruse har sendt mail med opdaterede retningslinjer

15.06.21/LJ


Nye nationale regler fra Sundhedsstyrelsen betyder, at nu skal hverken pårørende eller ansatte bære mundbind på Sølund - med mindre, at der er risiko for smitte... 

Læs mailen fra Anne-Marie Kruse  - her 

Nye retningslinjer for bosteder om Covid-19

Landsbyleder Anne-Marie Kruse har sendt mail med nye retningslinjer

09.06.21/LJ


En glædelig nyhed er, at ansatte som er færdigvaccinerede, fremover kan undlade mundbind og visir.

I retningslinjerne anbefales, at ikke færdigvaccinerede besøgende tager en test inden besøget.


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse  - her 


Salling Fonden gav 187.750 kr. til Landsbyen Sølund i december måned

Fredag, den 4. juni blev omsider den første 4 personers el-cykel leveret til Bostedet Bavnebjerg i Ry, som holdt en festlig modtagelse og prøvekørsel af den flotte cykel.

07.06.21/LJ


En ny el-cykel var også stærkt tiltrængt på Bavnebjerg fordi den gamle el-cykel er godt brugt, og flere gange er batteriet gået flad, så beboerne måtte hentes hjem i bil, og med det stærkt kuperede landskab i Ry-området er en el-cykel absolut en betingelse for at beboerne kan komme ud og cykle. 


Varehuschef Dann Bähring fra FØTEX overdragede el-cyklen til de glade ansatte og beboere. 


En el-cykel med hænger er et uvurderligt og fantastisk velegnet transportmiddel til Bavnebjerg’s  handicappede beboere. 1 ansat kan tage på cykeltur rundt i området med hele 3 beboere.


En god og lang cykeltur giver beboerne gode oplevelser, som de spontant oplever sammen her og nu. De kommer rundt i Ry’s flotte natur, og oplever Ry by’s mange indtryk, mennesker og lyde, som de hver tager med sig hjem - sammen. 


Fra Bavnebjerg’s ansatte, beboere og pårørende lyder en stor tak til FØTEX i Skanderborg og Salling Fonden for den flotte donation.

Maj 2021

Artikler fra aviser og fagblade mv i denne måned...

Andre artikler kan være slået op som selvstændige opslag nedenfor


28.05.21 BT Signe badet i skoldhedt vand på bosted

Svømmehallen er lukket pga. vaccinationscenter i festsalen på Sølund

Opslag modtaget af Marianne Haurdahl, som efterlyser en åbningsdato for svømmehallen, som har været lukket i "umindelige" tider..!

23.05.21/LJ


Nu har svømmehallen på Sølund været lukket i umindelige tider - ligesom rigtig mange andre muligheder for aktiviteter.

Ude i Danmark må man nu godt gå til svømning, dog med coronapas, selvfølgelig,- men jeg hører fra Sølunds leder, at der også en rum tid (?) fremover er lukket. 

Fordi salen bruges til vaccinecenter..

Jeg undres. 

Og jeg er trist.

Hvorfor er det ikke muligt at åbne svømmehallen?

Der er ikke samme indgang som til vaccine.

Der er typisk meget små grupper beboere ad gangen til svømning, 3-4 stk.

Er der en logisk forklaring?

Hvorfor har jeg den der fornemmelse af, at vores pårørende på Sølund på en eller anden måde nedprioriteres, måske glemmes lidt I systemet 

Ligesom dengang sidste forår, hvor man ikke mente, vores pårørende kunne have samme muligheder for besøg som demente på plejehjem.

Svømning er en aktivitet.. og en sundhedsfremmende  mulighed for en gruppe, der ikke har så mange andre tilbud.

Jeg har forsøgsvis skrevet til “ en eller anden” i Region Midt.

Men jeg ved faktisk ikke, hvem der er ansvarlig .

Kunne pårørendeforeningen skubbe på??

Mvh

Marianne Haurdahl 

Mor til Tine i Hus4


Svar fra Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Hej Marianne

Vi har på et Zoom-møde for en 14 dage siden drøftet denne situation med Landsbylederen, som erkender problemet, og derfor har lovet at arbejde på at finde en løsning.

Mvh

Leif Johannsen


Svar fra Landsbylederen Anne-Marie Kruse

Kære Pårørendeforening,

Det er helt korrekt at vi arbejder på højtryk med det praktiske, så vi igen kan få åbnet svømmesalen for Sølunds beboere. Vi har trykket på knappen, så vandet er ved at blive varmet op. Vi afventer blot at der kommer nye omklædningsfaciliteter til Regionens personale. Det håber jeg sker inden læge, så der kan komme information ud til alle medarbejdere og pårørende.

Med venlig hilsen

Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen Sølund


Byggeriet af Børnehuset Dyrehaven er godt igang og rejsegilde er just afholdt

De rå bygninger står nu klar på byggegrunden

11.05.21/LJ


Byggeriet af det nye Børnehus "Dyrehaven" skrider synligt fremad, og forventes færdigt primo 2022.

Huset skal bygges i området bag ved Pavillon 5.

Der bliver tale om en stor integreret institution med 40 vuggestuebørn, 100 børnehavebørn og 12 "specialbørn". Hertil kommer selvfølgelig personalet til at passe og drive institutionen.

Der bliver bygget nyt vejanlæg og parkeringspladser til den forøgede trafik.


Læs artiklen i Uge-Bladet Skanderborg - her 


Blomster til Caféen og Guldhornet på Sølund

En forsinket blomsterhilsen med en stor tak for deres flotte indsats gennem Corona-nedlukningen

03.05.21/LJ


I dag modtog personalet i Caféen og Guldhornet en forsinket blomsterhilsen med en stor tak for deres flotte indsats gennem Corona-nedlukningen. Som bekendt rykkede personalet i december ud i de forskellige boenheder, hvor de i næsten 5 måneder skabte dagsaktivitet for beboerne lokalt i husene.

De har gjort et flot arbejde, og evnede at skabe både gode aktiviteter og hyggelig samvær for vores beboere.

Nu er dagsaktiviteten på Sølund tilbage i vante rammer, og først nu kunne vi aflevere vores blomsterhilsner til Caféen og Guldhornet.

PS: Sølund AC nåede at få vores blomsterhilsen sammen med alle husene på Sølund og Bavnebjerg i december måned lige før nedlukningen.

April 2021

Artikler fra aviser og fagblade mv i denne måned...

Andre artikler kan være slået op som selvstændige opslag nedenfor


09.04.21 Altinget Politikerne har aldrig rigtigt villet handicappede mennesker

Hænger Sølund Musikfestival i en tynd tråd?

Der er 44 dage til startskuddet på Sølund Musikfestival, og Lasse Mortensen ved endnu ikke, hvordan han skal planlægge musikfestivalen..!

27.04.21/LJ


Det er ikke sjovt at være Lasse Mortensen i denne tid. Der er kun 44 dage til startskuddet for Sølunds Musikfestival, og festivalen kan umuligt afholdes med de nuværende anbefalinger fra eksperterne, og han kan ikke aflyse, for så ryger kompensationen. Så derfor skal han "planlægge med forsigtighed", hvad det så betyder(?)


Læs hele artiklen fra Skanderborg Uge-Blad - her 

Nyt fra Landsbylederen om Corona-restriktionerne

Landsbylederen Anne-Marie Kruse udsendte idag mail om Corona-restriktionerne i boenhederne

16.04.21/LJ


Som Landsbylederen tidligere har oplyst åbner Sølund’s Aktivitetscentre igen den 26. april, og det er nok noget alle beboerne vil blive glade for, og selvfølgelig også de ansatte.

De pårørende må igen opholde sig på fællesarealerne i boenhederne. (Se nærmere i mailen).

Nu håber vi, at alle ansatte snart kan få det 2. stik, så de trygt kan gå på arbejde, og måske også slippe for de snærende værnemidler??

Alle ansatte har trods Corona-restriktioner udført en dygtig indsats i over et år!

DET VIL VI PÅRØRENDE ENDNU ENGANG SIGE TUSIND TAK FOR!


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse - her 

Marts 2021

Artikler fra aviser og fagblade mv i denne måned...

Andre artikler kan være slået op som selvstændige opslag nedenfor


31.03.21 DH Danskere mener at De sårbare og handicappede skal forrest i vaccine køen

12.03.21 VISS Videnscenter Sølund Skanderborg Perspektiver på normalitet 

07.03.21 LEV Dele af handicapområdet kan og bør fjernes fra kommuneren

31.03.21/LJ

Den gode nyhed om vaccination af beboerne på Sølund blev bragt i DR-TV's nyheder

DR-TV bragte et længere indslag på landsdækkende TV om vaccination af beboerne på Sølund

17.03.21/LJ


Se den regionale artikel fra DR-TV Østjylland

samt video af vaccination af Sidsel med sin

far Niels ved sin side, da een af Sølunds

huslæger Karen Jørgensen kom forbi - klik her
Se hele det landsdækkende indslag om vaccination

af Sidsel og Sanne i Hus6 samt korte interviews

af huslæge Karen Jørgensen og Landsbyleder

Anne-Marie Kruse.

PS: Beklager den lidt dårlige kvalitet!

I DAG SKER DET OMSIDER.!

Alle beboere på Sølund vaccineres mod Corona. Der er afsat 3 dage, så alle vores beboere kan få det første stik med Pfizer vaccinen. 2. stik gives lige efter Påske.

17.03.21/LJ


Lyt til Pårørendeforeningens PodCast med indslag fra DR's Radio P4, hvor Landsbylederen og John Simonsen fra Pårørendeforeningen interviewes.


PS: Efter planen bringes indslag i DR-TV i aften med forældre og pårørende fra Hus6/Sølund.

Opslag bringes, når indslag er vist i fjernsynet, og der er adgang til indslaget.

DEJLIGT NYT: Beboerne på Sølund bliver allesammen vaccineret i næste uge..!

Landsbylederen sendte i går en mail med den besked, som vi allesammen har ventet på så længe!

13.03.21/LJ


Vi kan nu hejse flaget og glæde os over, at "en næsten hverdag" nu rykker tættere på, når vores beboere i næste uge får det første stik og stik 2 lige efter Påske. Vi kan også glæde os over, at vores beboere får Pfizer vaccinen.


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse - her 

Beboerne på Sølund bliver først vaccineret i uge 11 tidligst - desværre..!

Landsbyleder Anne-Marie Kruse har udsendt mail idag med en trist besked om udsættelse af vaccination af vores beboere.

08.03.21/LJ


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse - her 

Februar 2021

Beboerne på Sølund bliver snart vaccineret -

måske allerede i uge 10..?

Landsbyleder Anne-Marie Kruse har udsendt mail idag med den gode nyhed til pårørende og værger

25.02.21/LJ


Anne-Marie Kruse skriver bl.a.:


"Sundhedsstyrelsen lægger op til, at vaccinationerne skal finde sted på bostederne. Vi er derfor gået i gang med planlægningen, så vaccinationerne kan finde sted i alle boenhederne. Jeg kender endnu ikke det præcise tidspunkt for første vaccine, men jeg ved, at der stiles mod uge 10, men det er endnu ikke helt på plads."


"Samtidigt kan jeg orientere om, at medarbejderne nu også har fået mulighed for at booke vaccinationstider, og vi er derfor også i gang med vaccination af alle medarbejdere og ledere i boenhederne."


Læs hele mailen fra Anne-Marie Kruse - her 

Personer med øget risiko for COVID-19

Sundhedsstyrelsen har revideret og præciseret sit faglige grundlag med nye definitioner og beskrivelser

10.02.21/LJ


Ved denne opdatering af rapporten i januar 2021 er der foretaget følgende ændringer:

  • Kapitel 2 beskriver nu det samlede vidensgrundlag

  • Alle afsnit om sygdomme og tilstande, der medfører øget risiko, er gennemgået

    og opdateret ved ny viden

  • Der er tilføjet nye sygdomme, som medfører øget risiko, under følgende afsnit:

        - Hjertesygdomme (endocarditis)
        - Lungesygdomme (bronkieektasier, venteliste til lungetransplantation)

        - Nyresygdomme (Kronisk nyresvigt med eGFR < 60)
        - Neurologiske sygdomme (kroniske neurologiske sygdomme)
        - Reumatologiske sygdomme (inflammatoriske reumatologiske sygdomme)

  • Der er tilføjet et nyt afsnit 3.12 om psykiske sygdomme, der medfører øget risiko

  • Vedrørende gravide er det ikke længere ud fra et forsigtighedsprincip, at de betragtes som en risikogruppe

  • Der er tilføjet et nyt kapitel 4 om andre udsatte grupper, herunder socialt og økonomisk udsatte, fx personer uden fast bopæl, og personer med funktionsnedsæt- telser


Læs det opdaterede faglige grundlag fra Sundhedsstyrelsen  - her 

Januar 2021

Artikler fra aviser og fagblade mv i denne måned...

Andre artikler kan være slået op som selvstændige opslag nedenfor


30.01.21 Jyllands-Posten Efter færre vacciner Sundhedsstyrelsen udskyder vaccineplan 1 uge

30.01.21 Midtjyllands-Avis Pop-Up vaccinationscenter på Sølund

29.01.21 Aarhus Stiftstidende Giv Hørning Skolen gode rammer på Sølund

28.01.21 Berlingske Minister gør klar til en undskyldning til de handicappede

20.01.21 Socialpædagogen De står forrest til vaccine på socialområdet

18.01.21 Jyllands-Posten Beboere på Bosteder vurderes individuelt til vaccinekøen

15.01.21 Jyske Vestkysten 361 udviklingshæmmede er de næste i vaccinationskøen

14.01.21 Aarhus Stiftstidende Efter 1. stik på bosted er der lys for enden af tunnellen


Svigt af de handicappede på tværs af folketingets partier. 

Svigt af handicapområdet igennem 10 år kan bebrejdes alle folketingets partier (næsten)

27.01.21/LJ


De handicappede har igennem de sidste 10 år lidt under nedskæringer og besparelser.

VK-regeringen gennemførte godt nok kommunalreformen i 2010, hvor omfattende nedskæringer ramte vores handicappede.

Men både S-R-SF og SR-regeringen har i efterfølgende år blot set på, mens huset brændte.

I stedet for at slukke ilden gennemførte de lovgivning, som blev dødsstødet for handicapområdet.

S-regeringen gør stadigvæk ikke noget, men har i stedet igangsat en evaluering af det specialiserede socialområde(?)


Læs artiklen i Politikken - læs her

Handicappedes sorg kommer til udtryk på andre måder og ofte senere

Sognepræst og tidligere præst på Sølund Line Rudbeck har en artikel i Uge-Bladet Skanderborg om, hvordan sorg rammer de udviklings-hæmmede forskelligt og ofte forsinket.

26.01.21/LJ


Læs hele artiklen i Uge-Bladet Skanderborg. Den kan nok holde til en repetition, selvom mange på Sølund tidligere har hørt om emnet - læs her

Handicappede og socialt udsatte rykkes frem i vaccinationskøen!

Kirsten Normann Andersen (SF) synes, at det er en god beslutning, at de handicappede rykkes frem i køen.19.01.21/LJ


Se TV2Østjyllands TV-indslag d. 19.01.21 kl. 19.30 - her

En ny park på Sølunds område?

En bynær park er et stort ønske hos Grundejerforeningen "Søbyen", der ser det som en fordel for ældres behov for en gåtur. (Og vel også for vores beboere på Sølund?)

19.01.21/LJ


Landsbyens leder Anne-Marie Kruse er åben for ideen. Hun vil gerne skabe det samspil at trække byen ind på Sølund og Sølund ud i Byen

GODT NYT: Særligt udsatte mennesker vaccineres mod COVID-19!!

Sundhedsmyndighederne har nu udarbejdet en mere uddybende beskrivelse af, hvordan målgrupper på socialområdet er prioriteret...

19.01.21/LJ


Læs nyhedsbrevet fra Socialministeriet  - her 

GODT NYT: 26 beboere over 65 år på Sølund får sit 1. stik i næste uge - omsider!!

Det sker i Horsens

15.01.21/LJ


Dejligt nyt, at der nu omsider sker noget, og vores øvrige beboere forhåbentligt også meget snart får deres 1. stik!


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse  - her 

Nyt fra Landsbylederen om kviktest af personale og samtykkeerklæring om vaccination af vores beboere

Godt nyt til vores flittige ansatte og beboere på Sølund

13.01.21/LJ


Et lille men vigtigt skridt på vejen medens vi venter på det store klimaks, når varsling om vaccinen forhåbentligt kommer inden så længe til vores beboere og ansatte på Sølund.


Læs mailen fra Anne-Marie Kruse  - her 

To artikler i Uge-Avisen med opfordring fra byråds- politikere o vaccination af vores beboere

PS: Hvis nogen synes, de allerede har læst artiklen, er det fordi de allere blev bragt på Facebook i mandags, hvor de blev bragt i Jyllands-Posten og Aarhus Stiftstidende.

13.01.21/LJ


Hent artiklen  - her 

Læse ny artikel i Aarhus Stiftstidende om manglende vaccinationsplan

Indeholder interview med John Simonsen, Pårørendeforeningen

07.01.21/LJ


Hent artiklen  - her 

Radiostationen RADIO4 interviewede John Simonsen fra Pårørendeforeningen her til morgen

John blev vækket tidligt imorges, da Radio4 ringede til ham og bad om et interview

06.01.21/LJ


Hør interviewet   - her (TIPS: Kør tidsindikatoren frem til 44:25)

(Teknisk udfordring har forhindret opdatering og udgivelse af hjemmesiden før nu) Beklager!


Uge-Bladet Skanderborg fortæller, at Sundhedsministeren har glemt Sølund - så sandt..!

Uge-Bladet Skanderborg har imorgen en artikel i avisen om myndighedernes svigt(?) ikke at sørge for vaccination af vores beboere på Sølund. 

05.01.21/LJ


Læs artiklen  - her


John Simonsen og Stine (Hus14) på TV2Østjylland om vaccination af vores beboere på Sølund og det øvrige Danmark

Pårørendeforeningen (John Simonsen) har skrevet til Sundhedsministeren og direktør Søren Brostrøm og efterlyser tidsplan for, hvornår vores handicappede vil blive vaccineret. Det har haft en utrolig stor effekt, og TV2Østjylland viste igår et indslag med John Simonsen og hans datter Stine i kl. 19.30 nyhederne

05.01.21/LJ


Se TV2Østjyllands dokumentar og TV-indslag - her


Usikkerhed om vaccination af vores handicappede på Sølund og andre bosteder i Danmark

Pårørendeforeningen (John Simonsen) har skrevet til Sundhedsministeren og direktør Søren Brostrøm og efterlyser tidsplan for, hvornår vores handicappede vil blive vaccineret!?

03.01.21/LJ


Læs mail til Sundhedsministeren og direktør Søren Brostrøm - her


Mailen blev endvidere publiceret på Pårørendeforeningens Facebook profil og delt til en lang række af de større Facebook Grupper, hvor den er læst og delt af tusindvis af brugere!


Avisartikel i Aarhus Stiftstidende dukkede hurtigt op - læs her


Læs også Liss Kaastrup's svar til Pårørendeforenings efterlysning om vaccinationsplan, som blev sendt som mail i går jfr. opslaget nedenfor - her


VIGTIGT: TV2 har bedt John Simonsen fra Pårørendeforeningen om at deltage i et TV-indslag, som bringes i morgen!!


Vores handicappede nævnes ikke i den nationale vaccinationsplan mod COVID-19!

Så hvornår kan vi pårørende forvente, at det bliver vores beboeres tur til at blive vaccineret?  

01.01.21/LJ


John Simonsen (best.medlem i Pårørendeforeningen) har sendt en mail til Liss Kaastrup (koncernchef for Ældre og Handicappet i Skanderborg Kommune). Heri spørges hun bl.a. om, hvorfor beboerne på Sølund ikke fremgår af vaccinationsplanen, og hvornår vi pårørende kan forvente, at det bliver beboerne på Sølunds tur? Læs mailen - her


LEV henvendte sig til Serumsinstituttet lige før jul for en dialog om de handicappedes tur til vaccination, da den nationale vaccinationsplan jo ikke nævner de handicappede med et ord.

Læs LEV's artikel - her


Til Jer, som måtte have lyst til at læse mere om emnet, kan finde Seruminstituttets lægere redegørelse om vaccination mod COVID-19 - her

December 2020

Klik på billede for større billede

Pårørendeforeningen sender julekort til alle Skanderborgere

Tak til Skanderborgerne fordi de altid tager godt imod vores beboere når de færdes i byen og butikkerne.

20.12.20/LJ


Vi har slået vores julekort til Skanderborgere op på de store Facebook Grupper i Skanderborg.


Lige nu er kortet blevet set af over 8.000.


Pårørendeforeningen sender julekort til alle ansatte og blomsterhilsen til husene

Blomsterne afleveres ved hoveddøren, så hold øje

18.12.20/LJ


Ligesom i foråret ønsker vi at påskønne alle ansattes indsats på Sølund med en hilsen og blomsterbuket. Den stilles udenfor døren i husene og service-enhederne.


Læs julkortet - her

HO HO HOOO Julemanden er udskrevet fra intensiv afdeling

Og står igen på sin plads ved Hus1

16.12.20/LJ


Modtog en haste-SMS fra teknisk afd.’s intensivafdeling, at julemanden er udskrevet efter succesfuld akut lægebehandling.

Julemanden er endda vendt tilbage til sin plads ved Hus1.

Ved indlæggelsen havde julemanden et alvorligt og stort hul i maven, og lægeteamet har gennemført en tilfredsstillende operation. Det har krævet 200 sting. Lægejournalen noterer, at julemanden har et svagt bindevæv og svage benmuskler, men vurderer, at det er forsvarligt, at julemanden genoptager sine juleopgaver. Så pas godt på ham!

En stor tak til lægeteamet i teknisk afdeling, uden jer; ingen julemand!!

Vi sender vore ønsker om en god jul og godt nytår til teknisk afd.

STOR TAK

Julekoncerterne blev aflyst, men ikke musik i husene

Poul Vase og Juleroserne fik banketjulevarme i de musikglade beboerepå Sølund

15.12.20/LJ


Læs artiklen i Uge-Blade Skanderborg - her

Julemandens hjælpere på arbejde

Uddeling af slik til beboerne ved festsalen den 13. december

14.12.20/LJ


Det var dejligt at mødes med Sanne, Bo, Solvejg, Anders, Tommy, Jacob, Troels og alle de andre, der kom forbi og hilste på os søndag 13.12. i tidsrummet 12:30 – 14:30, hvor vi uddelte juleslik til Landsbyen Sølunds beboere.

Julemandens hjælpere bestod af tre medlemmer fra Pårørendeforeningen Landsbyen Sølunds bestyrelse og to andre pårørende. Her ved juletid går nogle af os pårørende jo normalt på besøg i hvert enkelt hus og uddeler juleslik, hvilket plejer at være vældig hyggeligt. Her har vi nemlig lejlighed til at mødes med de beboere, der har lyst til at se os. Denne fremgangsmåde kunne vi grundet Corona ikke benytte i år, så vi måtte finde en anden måde at uddele juleslikket på. Valget faldt på parkeringspladsen foran kantinen, hvor vi stillede et bord op som barrikade ved indgangen, så beboerne ikke kunne komme ind i gangen.

Arrangementet fandt selvfølgelig sted med overholdelse af alle Corona-restriktioner. Uddelerne var foruden julemandskostume iført visir, brugte hyppigt håndsprit og holdt afstand. Beboere, personale og pårørende opholdt sig udelukkende på parkeringspladsen. Alt slikket var indpakket og pakket i ens poser af SuperBrugsen i Adelgade, Skanderborg. Brugsen ville heldigvis gerne være med til at sprede lidt juleglæde i Landsbyen, så de donerede 2000 kr. til slikket. Det er vi meget glade for!

Margit Graves Ponsaing
Formand for Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

IMG_1126