Fest og Sjov

Under "Fest og Sjov" vil vi have fokus på den sjove og festlige side af Landsbyen Sølund. Der afholdes jo mange fester og andre arrangementer i løbet af året på Sølund, og dertil kommer aktiviteter rundt omkring i Boenhederne på Sølund.

Vær med til at bidrage med fortællinger og fotos af begivenheder på Sølund, som I gerne vil delagtiggøre os andre i. Send os en mail og vedlæg fotos. Så lægger vi det op på siden hurtigst muligt. På forhånd tak. pf@pf-solund.dk

Løvfaldsfest 2022 på Sølund

30.10.22/LJ


Løvfaldsfesten må absolut være den største fest blandt de mange fester, som holdes i festsalen i Landsbyen Sølund i løbet af året.


Jeg og Jette fik i år mulighed for at være frivillige, og hjælpe med det praktiske under hele festen, og rydde op i salen, da festen var slut.


Dagen forinden havde andre frivillige og ansatte opstillet borde og stole, og dækket bordene, som bortset fra dansegulvet, fyldte hele den store festsal. Bare det at stå i festsalen og se de mange smukt dækkede borde, klar til de mange gæster, som snart ville sidde omkring bordene, var virkeligt et imponerende syn.


Den røde løber var rullet ud og flankeret med levende lys i lamper, og lidt før kl. 17.00 begyndte beboere og ansatte at ankomme til festsalen. Mange havde stiftet bekendtskab med en regnbyge undervejs, så de var lidt våde, da de ankom, men det ænser man jo ikke, når man er på vej til Løvfaldsfest. Så festsalen blev hurtigt fyldt med forventningsfulde og festglade mennesker, som var klar til at nyde de kommende timer.


Landsbylederen Anne-Marie Kruse indledte festen med at hylde de mange jubilarer, som sad sammen med deres pårørende og ansatte, og som sikkert havde en særlig fest i Løvfaldsfesten. Flere af jubilarerne kunne sågar fejre hele 70 års jubilæum! Virkeligt tankevækkende.


Så efter hyldesten af jubilarerne var det tid til at spise. Menuen var græsk farsbrød, flødestuvet kartofler og æblekage med flødeskum. Ingen tvivl om, at maden bekom allesammen vel, så der blev spist igennem ved alle borde. Tak til køkkenet!


Som så ofte før var det The Mumes, som leverede musikken. Med sangerinden Winnie i front og akkompagneret af Sonni, Danny og Jon, flød musikken ud af højtalerne under hele festen. Det er skønt at se de skønne unge mennesker spille og synge med en fantastisk energi, så det smitter ud over kanten af scenen. Stor TAK til Jer alle 4.


Som hjælper var det en helt særlig glæde at gå rundt ved bordene og servicere de mange glade beboere, ansatte og de mange unge vikarer fra boenhederne. Som gammel forældre var det en helt særlig fornøjelse at snakke lidt med de mange unge mennesker, som trofast sad hos beboerne ved bordene og hjalp dem med spisning. Det var tydeligt, at de unge mennesker virkelig nød, at være med og hjælpe vores beboere. Stor ros til Jer!


Vi var næsten helt høje, da vi kom hjem. Så Jette og jeg siger rigtig mange tak, fordi vi måtte være med og hjælpe til. Det er ingen overdrivelse, når vi siger, at det var en helt særlig oplevelse.


Tak til alle ansatte og frivillige, som gjorde festen mulig og de, som ledsagede vores beboer under festen.


Kærlige hilsner til alle på Sølund

Jette og Leif Johannsen

Forældre til Thomas i Hus40


IMG_6440
IMG_6441
IMG_6474
IMG_6442
IMG_6444
IMG_6445
IMG_6452
IMG_6453
IMG_6454
IMG_6443
IMG_6446
IMG_6447
IMG_6450
IMG_6451a
IMG_6458
IMG_6461 (1)
IMG_6471
IMG_6479
IMG_6481
IMG_6448
IMG_6457
IMG_6460
IMG_6461a
IMG_6462
IMG_6463
IMG_6464
IMG_6459
IMG_6466
IMG_6467

Sølunds Musik-festival's 2022

11.06.22/LJ

Kilde: Jyllands-Posten og Ugebladet Skanderborg

Selvom vejret drillede lidt, blev Sølund Musikfestival i år et brag af en fest for de vores beboere, ansatte og tusindevis af andre!

Hvor var det dejligt at vores beboere og handicappede fra andre bosteder kunne komme til fest og møde venner efter en lang Corona-pause. Og musikken var som sædvanligt ikke mindre end fantastisk.

Alle indslag om festen blev vist på vores Facebook side. Indslagene bl.a. hentet hos Ugebladet Skanderborg. Og her vil jeg da også lige vise nogle flere fotos fra de 3 dages fest.

Pårørendeforeningen sender en stor tak til Lasse og alle frivillige og ikke mindst til sponsorer, som af det store hjerte har doneret penge til Sølund Musik Festival. Uden de frivillige ingen festivaller. Tankevækkende og en ekstra stor tak for det.


Har du lyst til at besøge vores Facebook og se mere om Sølund Musik Festival - tryk HER

IMG_1871
IMG_1886
IMG_1875
IMG_1878
IMG_1881
IMG_1883
IMG_1877
IMG_1885
IMG_1880
IMG_1882
IMG_1874

Johan's 40 års fødselsdag fejres i BE40 


Tirsdag den 15. juni 2021 fyldte Johan 40 år. Efter fødselarens ønske ankom vi forældre med boller og kagemand til boenhed 40, hvor vi med personalet havde aftalt at fejre dagen. Heldigvis var det vejr til at sidde ude i den hyggelige gårdhave, der forbinder Hus 39 og Hus 40. Personalet havde lavet kaffe, te og saftevand. De beboere og det personale, der havde lyst og tid, var meget velkomne til at deltage i dette eftermiddagstraktement. Efter ca. 11⁄2 time med gaveudpakning, snak med de øvrige beboere og personale var det passende for os forældre at trække os tilbage. Til sammenligning havde vi til Johans 30-års fødselsdag lejet Landsbyens kantine og inviteret familie og venner fra hele landet.

Dette var et koncept, vi ikke havde mulighed eller lyst til at gentage i år. Dels har Skanderborg Kommune som bekendt besluttet, at kantine og sal i nogle måneder skal anvendes til vaccinationsindsatsen. Dels mener vi også, at Johan egentlig var utilpas ved at være i centrum for et større arrangement.

Alt i alt oplevede vi den 15.06. i år et par hyggelige timer i selskab med beboere og personale. Ikke mindst var vi meget lettede over, at Johan var veltilpas med eftermiddagen. Dog blev Johan på et tidspunkt vred over, at hans far bad ham ”slappe lidt af”. Dette resulterede i kontant afregning i form af et knytnæveslag til Per. En opvakt personale tog hånd om situationen, hvorefter Johan nærmest ”spiste af hendes hånd”. Det er, hvad pædagogik kan gøre!

Margit Graves Ponsaing
Mor til Johan i Hus 39 og medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølunds bestyrelse

Hus40 bowler på "Kegler og Kugler" i Odder..!


Næsten alle beboere i Hus40 var trukket i festtøjet fredag, den 21. februar, og lidt i klokken 17:00 startede bussen med kurs mod Odder, hvor “Kuglen og Keglen” ventede med en hyggelig aften med en gang bowling. 


Da vi ankom tog vi plads i et hyggeligt hjørne i restauranten, med udsyn til hele bowlingområdet, hvor bowlingbanerne lovede en spændende bowlingaften.


Læs hele artiklen - her

IMG_0203
IMG_0978
IMG_0983
IMG_0963
IMG_0994
IMG_1004
IMG_1001
IMG_0987
IMG_0958
IMG_0973
IMG_0956
IMG_0955
IMG_0961
IMG_0957
C2492527-0912-4A3E-82E0-B95D54C46C1F_1_105_c
C55E6770-90CD-4BF0-8667-BDD86C3DADE1_1_105_c

Hvorfor deltog ikke andre beboere, end fra Hus40?


Det undrer mig lidt, at der tilsyneladende ikke deltog andre beboere fra andre huse på Sølund. 


Kan det være rigtigt, at der ikke findes nogen, som ville have elsket at få tilbudt at deltage i en bowlingaften eller andre arrangementer for den sags skyld? Jeg kunne sagtens forestille mig, at der er beboere rundt omkring i husene på Sølund, måske 1 eller 2 i forskellige huse, så man kunne danne et “tvær-hus”-hold, som kunne tage til arrangermenter udenfor Sølund?


Nu skal jeg ikke gøre mig klog på dette område, men hvis det er tilfældet, kunne det så ikke lade sig gøre, at oprette et netværk af faglige ledere eller tovholdere blandt de ansatte i husene, som finder ud af, hvem der har lyst, og som også evner at deltage? På den måde kan man løbende tilbyde beboere at deltage i forskellige arrangementer, som det enkelte hus måske ikke har ressourcer til at arrangere.


Når man således har overblik over, hvilke beboere, der gerne vil deltage, har man også en viden om, hvilke pædagoger, der kan ledsage disse beboere.


Var det ikke et emne at tage op af de faglige ledere i de enkelte huse?

Julefest 2019 i Boenhed 40 


Så var scenen sat til årets julefest for BE40 i festsalen. Personalet havde arbejdet hårdt med at forberede en dejlig menu af julemad og opstilling af borde og stole, og havde pyntet op ved alle bordene. 


Traditionen tro var der rejst et stort, næsten majestætisk flot juletræ, som elegant var blevet pyntet efter alle kunstens regler. Personalet på tværs af boenhederne havde leveret det flotte og kreative arbejde.  


Alle beboere og deres pårørende havde medbragt det gode julehumør, og med de hyggelige rammer opstod der hurtigt en hyggelig stemning ved alle bordene.


Læs videre - her

Sommerfest i Skanderborg AC

Skanderborg Aktivitetscenter og STU afholdt den årlige sommerfest onsdag den 26. juni kl. 12 -16.


Telte, scene og boder var stillet op ud for Pavillon 4. Vi havde dejligt sommervejr, så det var godt med teltene til at skygge for solen. 


I boderne blev der solgt mange forskellige produkter fra kartofler dyrket af udeholdet til flotte, hæklede karklude, ligesom også glaskunst var repræsenteret.


Indbudte til festen var familie, venner, pårørende og bosteder. Der blev bl. a. budt på helstegt pattegris, og vand og øl kunne købes. Regningen for hele herligheden blev betalt af den enkelte bruger, som man så skulle afregne med efterfølgende.


Underholdningen bestod af ”De smarte sangere”, der fra scenen på bas, keyboard og trommer leverede et veloplagt repertoire af kendte sange af fx John Mogensen og Kim Larsen. 


”Godmorgen-koret” optrådte på pladsen med skønsang. Til sidst spillede ”Hitpatruljen”.


Som et indslag, der vakte jubel og opsigt var et bassin med vand, som en person på et tidspunkt skulle falde ned i, når en kastebold ramte det sorte felt på et bræt ved siden af bassinet. Meget underholdende, og brugernes følelser spændte fra morskab til medlidenhed med de ”uheldige”, som bl. a. talte den daglige leder Jacob Gewitz og den lokale klovn. Derudover meldte et par af brugerne sig til vandgangen.


Alt i alt en fornøjelig dag at være med til.


Margit Graves Ponsaing

Mor til Johan i Hus 39

IMG_1152_edited1
IMG_1150_edited1
IMG_1149_edited2
IMG_1146
IMG_1147
IMG_1148
IMG_1153

Hyggelig SanktHans på Sølund - 2019


I modsætning til sidste år var vejret Sankthans aften på Sølund lunt og smukt med solskin. 


Der var en rigtig god stemning på det smukke grønne område ud til Lillesø med de ikoniske hvide bygninger i baggrunden.


Der manglede heller ikke noget, hvis man havde lyst til noget at drikke eller spise; sodavand, øl, kaffe, vin, pølser, is og kaffe.


The Mumes trykkede den af, og leverede god musik til festen.


Båltale blev der desværre ikke noget af, da der ikke havde meldt sig nogen. 


Men Midsommervisen blev da sunget lystigt som akkompagnement til det flotte og næsten dramatiske bål med heksen i toppen, som med store flammer blev sendt afsted til Bloksbjerg.


Jo, der var godt humør ved de mange borde, hvor snakken gik lystigt. 


Det er også en god anledning til at cirkulere blandt de mange gæster, og lige få hilst på mange af vores beboere, som sidder rundt omkring ved bordene. 


Det er også en god lejlighed til at møde andre pårørende, som man får en god snak med om dagligdagen på Sølund. 


Så rigtig mange tak for en god aften til de frivillige og personale. 
Venlig hilsen

Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus 40


DSC08219
DSC08217
DSC08213
DSC08212
DSC08210
DSC08208
DSC08206
DSC08199
DSC08195
DSC08190
DSC08188

Sølund Musik Festival 2019

Verdens største musikfestival for udviklingshæmmede!


Festivalchefen Lasse Mortensen og hele hans hær af frivillige hjælpere leverer et beundringsværdigt arbejde for Sølunds Musikfestival år efter år. 


I år er det 34. gang, og med omkring 20.000 handicappede og hjælpere, er Sølund Musik Festival verdens største musikfestival for udviklingshæmmede!! - jamen så kan man da kun lette på hatten i respekt. 


Men nedskæringer overfor handicappede betyder også færre gæster end tidligere. Derfor er det skønt, at mange firmaer og fonde griber til lommerne og sammen med beredvillige musikere er med til at begrænse de udfordringer, som nedskæringerne kunne have givet festivalen. 


Jo, det var skønt at besøge “Tov’li’” tirsdag og nyde den gode musik fra Nilles Telt og Store Scene. Endnu mere dejligt er det at se alle de hundredevis af frivillige, der arbejder rundt omkring på pladsen og ikke mindst alle de frivillige, der arbejder i højt tempo og godt humør, og betjener de mange gæster, som står i kø ved de mange salgssteder. 


Det er også tydeligt, at mange Skanderborg-borgere finder vej til festpladsen. Både forældre med børn og unge. Selvfølgelig for at nyde musikken, samværet og en fadøl, men alt sker i bevidst eller ubevidst selskab med vores handicappede beboere fra Sølund og andre bosteder i Danmark. Men ubevidst bliver det “unormale” mere “normalt” for Skanderborg-borgerne og andre. Dette er een af de store sidegevinster for Sølund?


Og så var tirsdagsvejret jo perfekt. Håber, at regnvejret natten mellem tirsdag og onsdag var en enlig svale?


STOR TAK til Lasse og alle frivillige hjælpere med ønske om endnu en succesfuld festival!!

IMG_0046
IMG_0047
IMG_0035
IMG_0038
IMG_0045
IMG_0020
IMG_0021
IMG_0028
IMG_0030
IMG_0010
IMG_0011
IMG_0013
IMG_0014
IMG_0002
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_19c0
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_19b2