Alle opslag
DSC07546
q9RNqD7zRt2J+Ghj5fmVNw_thumb_5cd9_edited1
DSC07571
DSC07584
DSC07583
DSC07587
DSC07588

Pårørendeforeningen

Landsbyen Sølund

Under "Alle opslag" vil vi forsøge at fokusere på nyheder og oplysninger, som er relevante for vores pårørende og beboere.


Ligger du selv inde med en nyhed eller en historie, som du gerne vil dele med os pårørende på Sølund, er du velkommen til at sende os en mail på pf@pf-solund.dk

Besøg også vores side med artikler i aviser, tidsskrifter og faglige indlæg.

November 2020

JULEFRYD PÅ SØLUND

Juletræet tændes på fredag...

Overskud fra salget af Skanderborg-kalenderen går til at genoplive gammel Sølund-tradition

24.11.20/LJ


Julemusik, 200 nissehuer fyldt med clementiner, juice, flødeboller, chokoladenissemænd og juleskum er på programmet - udover et højt og flot juletræ...


Klik på billedet overfor og læs hele artiklen...


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

3E0133E0-0502-4F8D-AE01-88B3A0639735_1_105_c

Tak til Føtex i Skanderborg

Salg af Sølund-Støttebajere gav et overskud på 24.047 kr., som går til at glæde vores beboere!

17.11.20/LJ


Det var en fornøjelse af mødes med varehuschef Dann Bähring fra Føtex. Han havde nemlig en rigtig god gave med, som han overrakte til Leif Johannsen fra Pårørendeforeningen.


Klik på billedet overfor og læs hele artiklen...


Kilde: Uge-Bladet Skanderborg

FØTEX Skanderborg overrækker overskuddet fra salget af Sølund Støttebajer

10.11.20/LJ


Varehuschef Dann Bähring overrakte idag overskuddet på 24.047 kr. fra salget af Sølund Støttebajer til Leif Johannsen fra Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund ved de gamle pavilloner.


Vi siger tak til alle, som har været forbi Føtex i Skanderborg og dermed har støttet vores beboere.


Pengene skal gå til at skabe lidt godt humør hos vores beboere. Det er nemlig så trist at vores beboere skal undvære de mange fester, som vi har tradition for i Landsbyen Sølund.


Stort velkommen til Sølund's 2 nye læger

Omsider har Sølund fået ansat sine egne læger på egen klinik

10.11.20/LJ


Vi har al mulig grund til at være glade på Sølund, at vi nu omsider har fået besat de 2 ledige deltidsstillinger som læger på Sølund. Det har vi ventet på i flere år.


Det betyder utrolig meget, at det er kendte ansigter, der møder vores beboere, når de møder op på Sundhedsgangen, eller får besøg af lægen i Boenheden. Vi som pårørende ved det jo med os selv, hvor betydningsfuldt det er, at kunne konsultere sin egen læge, som man har haft i mange år.


Vi ønsker et stort velkommen til Karen og Johanne. Vi håber, at I vil falde godt til i Landsbyen Sølund, og bliver glade for jobbet som læge for vores beboere, som helt sikkert vil byde på gode og sjove oplevelser ind i mellem.

Karen Charlotte Jørgensen bor i Aarhus, og kommer fra Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalenhed Vest. Karen er allerede ansat, og har været igang et stykke tid på Sølund. Der har vist været nok at se til med at få givet alle vores beboere vacciner mod influenza og pneumokok. Johanne Hauge Laursen bor også i Aarhus, og kommer fra Regionshospitalet i Randers, og tiltræder 2. november på Sølund. Kæmpe juletræ til Landsbyen Sølund

Sølund Musik-Festival giver kæmpe juletræ til beboerne i Landsbyen Sølund

03.11.20/LJ


I de senere år har beboerne i Landsbyen Sølund savnet deres store juletræ... Takket være manden bag Skanderborgkalenderen, Ulrik Dam går overskuddet  fra salget til Sølund Musikfestival, som donerer pengene videre til juletræ på Sølund... Måske der også nok til enlille udendørs julefest med nissehuer, æbleskiver og kaffe, når lysene skal tændes...


Læs hele artiklen - her


Kilde: Ugebladet-Skanderborg


Oktober 2020

Krav om mundbind, når du besøger Sølund

Så skrues der op for sikkerheden overfor vores beboere

30.10.20/LJ


Mail fra Landsbyleder Anne-Marie Kruse:


Kære Pårørende og Værger i Landsbyen Sølund,

 

Så er de nye krav om mundbind på offentlige steder trådt i kraft. Det betyder at pårørende nu skal bære mundbind, når I er på fællesarealerne i Boenhederne. I vedhæftet informationsark kan I læse den reviderede vejledning til besøg på bosteder.

 

Med ønsket om en god weekend.


Med venlig hilsen


Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen Sølund


TRYK FOR STORT BILLEDE...PodCast med Landsbyleder Anne-Marie Kruse

PodCast med og om den nye landsbyleders og Sølunds håndtering af Corona-nedlukningen

15.10.20/LJ


Leif Johannsen fra Pårørendeforeningen mødtes med Anne-Marie Kruse på hendes kontor for at snakke om hende selv og om hendes ideer og visioner til jobbet og om ledelse af Landsbyen Sølund.


Starten i det nye job blev hurtigt totalt forandret pga. Corona-pandemien, som krævede nedlukning og besøgsforbud af de pårørende. Hvordan blev det håndteret?


Der udgives nye PodCasts med Landsbylederen i slutningen af november med temaer i forhold til vores beboere og de ansatte på Sølund.

Sølund Domen

Et flot kunstværk som både kan nydes og synes

05.10.20/LJ


Alle er vel enige om, af Landsbyen Sølund er beriget med en smuk natur; søer, skov, grønne arealer og bygninger, gamle som nye, der fuldender en smuk harmoni. 


Straks man kører ind på Sølund’s område fra Vestergade, møder man et smukt anlæg med en lille sø og en flot træbro over vandløbet, som løber ud i søen. I betragtning af, at dette flotte anlæg “blot er miljøsikring”, som blev lavet for nogle år siden, så må man da sige, at det er lykkedes i dobbelt forstand.   


Men jeg tænker nu også på Sølund Domen, som smukt falder ind i det øvrige anlæg.


Så da jeg alligevel skulle lave en video-fortælling om “Guldhornet” sammen med Lars Peter fra Sølund AC, tog jeg nogle fotos af Domen.


På skiltet ved Domen,kan man bl.a. læse:


Domen blev lavet af unge mennesker fra Skanderborg Ungdomsskole i samarbejde med Tebstrup Maskinfabrik og Skanderborg Kommune. 


Ordet dome kommer af fransk; “kuppel” og på græsk doma; “hus” eller “tag”.


Læs hele teksten på skiltet - her

DSC00473
DSC00475
DSC00478
DSC00477
DSC00472
DSC00471
DSC00474

Artikler fra aviser og fagblade m.fl. opslåes fremover på vores Facebook profil

og det er faktisk en god nyhed...

05.10.20/LJ


Vi har i år slået ca 100 artikler fra aviser og fagblade m.fl. op på vores hjemmeside, som allesammen vedrører handicapområdet.


Vi vil fremover flytte disse artikler til vores Facebook profil. 


Det giver dig flere fordele, hvis du er følger til vores Facebook:

 - du modtager artiklen hurtigere

 - du får automatisk en notifikation, straks artiklen er slået op. 

 - hvis den opslåede artikel evt. henviser til andre artikler med samme relevans, kan du i modsætning til idag også læse disse. Du får derfor flere informationer. 


Vi håber, at du bliver glad for denne forbedring og, at du vil oprette dig som følger på vores Facebook, hvis du ikke allerede har gjort det. 


Og allervigtigst... vores nyhedsbrev FORTSÆTTER UÆNDRET, så du modtager fortsat en mail, når der er nyheder på vores hjemmeside!!!


Hvis du ikke allerede er tilmeldt vores nyhedsbrev, så tryk her


THE MUMES underholder til Sølunds 85 års fødselsdag!!

03.10.20/LJ


I anledning af Sølunds 85 års fødselsdag var THE MUMES var rundt i Landsbyen Sølund for at underholde vores beboere og personale. 


Det er simpelthen prisværdigt, at der arrangeres disse "små" underholdninger igennem året, hvor Corona-situationen lægger låg på alle fester og festivaller, som eller skulle have været løbet at stablen i 2020.


SÅ MANGE TAK FOR DET!!!


Jeg har fået fat på nogle sparsomme fotos af begivenheden, som I kan se her. THE MUMES var f.eks. forbi BE40 i onsdags. Send nogle flere fotos på pf@pf-solund.dk eller endnu bedre slå dem op på vores Facebook.

Her er lidt ekstra underholdning af THE MUMES

September 2020

Det “gamle” Snoezelhus får nyt liv som aktivitetshus for

25 kørestolsbrugere

Bygningen, som vi alle på Sølund har kendt som Snoezelhuset igennem mange år, har nu gennemgået en stor forandring, og skal fremover fungere som aktivitetshus. 

16.09.20/LJ


Pårørendeforeningen vil fremover lave video-fortællinger og PodCasts om Sølund og ikke mindst de ansatte, som i deres daglige arbejde i boenhederne, aktivitetshusene, men også i alle de vigtige  servicefunktioner rundt omkring på Sølund, er en forudsætning for, at vores beboere kan leve trygt og godt.


Den første video-fortælling kommer her:


Snoezelhuset, som vi har kendt det igennem mange år - eksisterer ikke længere.


Beboere fra Sølund AC er flyttet ind i “Guldhornet”, som nu danner rammerne for dagsaktiviteten for hovedsageligt 25 kørestolsbrugere. De har tidligere været i dagsaktivitet på musikgangen på 1. sal i Pavillon 1, hvor Sølund AC har hjemme. Pga. Corona-restriktioner er alle rummene dog endnu ikke færdigt indrettede.


Leder af Sølund’s Aktivitetscentre Lars-Peter Mølgaard Frandsen var så venlig at give en rundvisning, og ikke mindst fortælle, hvad der er sket og vil ske fremadrettet.


Det er der kommet en video ud af, som du kan se via følgende link:


https://youtu.be/hd9EnuEQuno

 

DSC00491
DSC00497
DSC00498
DSC00488
DSC00489
DSC00494
DSC00499
DSC00485
DSC00493
DSC00495
DSC00479
DSC00481
DSC00482
DSC00507
DSC00523
DSC00508
DSC00510
DSC00514
DSC00515
DSC00505
DSC00512
DSC00511
DSC00516
DSC00517
DSC00520
DSC00522
DSC00504
DSC00529
DSC00518
DSC00528
DSC00530

Flere udviklingshæmmede med DEMENS

16.09.20/LJ


Antallet af ældre udviklingshæmmede med demens stiger.

Derfor skal medarbejdere på bosteder kompetenceudvikles, så de bedre kan opdage tegn på demens.

Samtidigt skal der udvikles metoder til at løfte indsatsen på tværs af sunheds- og socialområdet.

VPT Viden på Tværs har igangsat en artikelserie og projekter i kommuner.


Gå til Artikler - her


Gå til VPT's hjemmeside - her


Landsbyen Sølund fylder 85 år

11.09.20/LJ


Vi har ikke hørt om planer for fejring af den halvrunde fødselsdag, og Corona-situationen inviterer jo heller ikke ligefrem til den store fælles fejring. Men vi har hørt et rygte om, at vores beboeres  favoritband The Mumes vist nok lægger vejen forbi?


Jeg fandt en avisartikel som Horsens Folkeblad skrev, da Sølund fyldte 80 år. Den kan nok tåle at blive læst igen. 


Der er forøvrigt også en artikel om Hans Christian Nielsen fra Hus 5, som i august måned i år fejrede sin 100 års fødselsdag. Pårørendeforeningen sendte en blomsterbuket og hilsen på dagen.  Er sikker på, at han fik en god fest.


Læs artiklen i Horsens Folkeblad - her


Generalforsamlingen den 1. september 2020

03.09.20/LJ


Pårørendeforeningen holdt generalforsamling tirsdag, den 1. september i Kantinen ved svømmehallen.

Udover bestyrelsen deltog ca. 20 pårørende fra Sølund.

Vi kunne naturligvis godt have ønsket, at flere af de pårørende mødte op. Det gavner både de pårørende selv og vores forenings styrke, at så mange som muligt støtter op om Pårørende-foreningen.

Vi hilser velkommen til 3 nye medlemmer af bestyrelsen; Carina Fisker, Agnes Winther og suppleant Margith Højland. (Den samlede bestyrelse vil blive opdateret på siden "Om os", så snart vi har modtaget foto og øvrig data om de nye medlemmer).


Læs Formandens beretning - her

Læs referat fra Generalforsamlingen- her

Godkendt regnskab 2019 - her

August 2020

Salget af FØTEX's Sølund-Støtte-Bajere går strygende

I første uge blev er solgt 1.000 flasker og efterfølgende 300 flasker

30.08.20/LJ


Der er derfor blevet produceret og opslået en salgsvideo i 4 Facebook Grupper i Skanderborg og Omegn med opfordring til at lægge vejen forbi FØTEX og købe de sidste 700 flasker


Her søndag aften er den nået ud til 8.400 personer og den er set 4.200 gange og har fået tæt på 100 likes totalt.


Ganske imponerende - faktisk!


Klik på foto for at gå til vores facebook profil...


Opdatering

Tirsdag, den 01.09.20:

Nået ud til 13.718 personer

Vist 7.400 gange

161 likes


“Støt vores handicappede på Sølund og køb Sølund-Støtte-Bajer i FØTEX i Skanderborg.”


Leif Johannsen

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

En super god og personlig tandlægebehandling på Sølund

Det er altid en stor fornøjelse at gå med sin søn til tandlægebehandling på Sølund

20.08.20/LJ


Generelt er det nok de færreste af os, som ligefrem glæder sig til at møde op hos tandlægen!?


Jeg kan fortælle, at jeg og også min søn Thomas faktisk glæder os til at møde op på tandlægeklinikken på Sølund. Vi ved nemlig, hvad der venter os, når vi møder op.


Der står 2 friske tandplejere og tager imod os med store smil og altid friske med gode kommentarer til Thomas. Det er Julie og Helle. Og det har de heddet i mindst de sidste 3-4 gange.


Denne gang sad han i sin nye kørestol, og det blev straks bemærket; "sikke en flot kørestol, du har fået og sikke nogle flotte hjul med røde eger".


Nu er vi desværre i Corona-tiden, og Julie og Helle iklædte sig visir, mundbind og "regnfrakke" inden behandlingen kunne starte, så det så lidt drabeligt ud, men så laver man jo lidt sjov ud af det.


Under hele behandlingen er der god snak med Thomas og kvikke bemærkninger, så inden man ser sig om, er det hele overstået.


Resultat "0 huller også denne gang".


At Julie og Helle det meste af ugen arbejder på skoletandklinikken i Bloms overrasker ikke! De har begge et utroligt godt tag på sine "kunder", og jeg er sikker på, at mange skoleelever i Skanderborg har nogle gode oplevelser hos skoletandlægen!


Sølund tandklinik på Sundhedsgangen er et rigtigt godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at Sølund har sin egen tandlæge- og lægebehandling samlet på eget bosted.


Stor tak til Julie og Helle!


Leif Johannsen

Far til Thomas i Hus40

Julie og Helle før coronatiden:

"Sølund får støttebajer"

Pårørendeforeningens avisartikel om støttebajer kan læses i uge-avisen i morgen

18.08.20/LJ


Vi håber, at artiklen kan være med til at sparke til salget af Sølund-Støtte-Bajer, hvor overskuddet som bekendt går til vores beboere.


Nu opfordres også alle skanderborgensere til at gå ned i føtex og købe Sølund-bajere. Det kan de ihverfald læse om i uge-avisen, når de åbner deres postkasser i morgen!


Klik på artiklen


En rammende animation, som gik viralt

... og så er der en god morale, som vi alle bør tage til os.

18.08.20/LJ


Klik ind på vores facebook (til venstre) og se animationsvideoen, man har det rigtigt godt bagefter.


Flot salgsopstilling af "Sølund-Støtte-Bajere" i føtex

Der er allerede ansat en deltidslæge på Sølund

16.08.20/LJ


Tog straks til Føtex i Skanderborg i fredags og hilste på varehuschef Dann Bähring og så den imponerende salgsopstillingen af Sølund-Støtte-Bajere i varehuset.
Salget er startet godt, men Skanderborg borgerne er også generelt rigtig gode til at støtte op om Landsbyen Sølund.
Det ville være dejligt, hvis ansatte og pårørende på Sølund besøger Føtex, så der bliver solgt en masse bajere til glæde og gavn for vores beboere.
Husk at dele opslaget til venner og bekendte, så vi får sparket ekstra gang i salget.
Hvem siger, at der “kun” skal sælges 2.000 Sølund-Støtte-Bajere???

føtex i Skanderborg forærer overskuddet til Sølund fra salg af 2.000 "Sølund-Støtte-Bajere"

"Øllene er just landet i varehuset i Skanderborg, og de sælger allerede godt", siger varehuschef Dann Bähring.

14.08.20/LJ


Nyheden om det flotte initiativ af føtex Skanderborg bliver udsendt til alle pårørende og alle ansatte i Landsbyen Sølund.

Så håber vi, at det bliver et kanonsalg, så de 2.000 flasker er væk og drukket i det varme sommervejr.

Stort tak til føtex i Skanderborg


Byggeriet igang af Børnehuset Dyrehaven

Jordarbejde i fuld gang

10.08.20/LJ


Jordarbejdet til det nye Børnehus "Dyrehaven" er i fuld gang, og forventes færdigt primo 2022.

Huset skal bygges i området bag ved Pavillon 5.

Der bliver tale om en stor integreret institution med 40 vuggestuebørn, 100 børnehavebørn og 12 "specialbørn". Hertil kommer selvfølgelig personalet til at passe og drive institutionen.

Der bliver bygget nyt vejanlæg og parkeringspladser til den forøgede trafik.

Vi har tidligere skrevet om projektet i juni 2020 og juni 2019. Se nedenfor.

Juli 2020

Nu finder du også pårørendeforeningen på Facebook

Bruger du Facebook har du altid vores hjemmeside lige ved hånden

31.07.20/LJ


Pårørendeforeningen har oprettet en Facebook profil, som du finder ved at klikke på “Facebook-linket” til venstre eller i topbilledet. 


Vores hjemmeside har nu eksisteret i lidt over 1 år. På hjemmesiden har vi til dato lavet 89 opslag og 82 artikler fra aviser og fagtidsskrifter, som har relevans for pårørende på Sølund fordi - det berører vores handicappede!


Vi håber, at du straks vil klikke på “synes godt om” på vores Facebook profil. 


Så vil du automatisk modtage notifikationer på din egen Facebook hver gang, der er nyheder på vores hjemmeside eller opslag direkte på vores Facebook. 


Vores nyhedsbrev fortsætter uændret, så nye opslag vil fortsat blive mailet til vores abonnenter, men vi vil da anbefale vores abonnenter at “like” vores Facebook. 


Vi håber, at du vil tage godt imod vores nye Facebook profil, og vi vil blive rigtig glade, hvis du vil starte med at “synes godt om” vores Facebook profil!


Foreløbigt mange tak og god fornøjelse. 

RETTELSE til opslaget om lægedækning

Der er allerede ansat en deltidslæge på Sølund

13.07.20/LJ


Udviklingen har allerede overhalet opslaget fra igår.

Der er ansat en deltidsansat læge på Sølund, og man vil indrykke en ny stillingsannonce, hvor man forsøger at få ansat yderligere en deltidsansat læge.

Det er godt at vi i det mindste får een deltidsansat læge. Selv hvis det bliver ved det, vil det gøre en stor forskel i forhold til idag. Den deltidsansatte læge vil så kunne samarbejde med vikarer, som tovholder for de daglige opgaver og sørge for, at der er kontinuitet i lægebetjeningen af vores beboere. Årskontrol af vores beboere, opfølgning af blodprøver osv. 

Men vi håber selvfølgelig, at det vil lykkes at ansætte yderligere en deltidsansat læge.


Region Midt har modtaget 3 ansøgninger fra læger

Region Midt har fået respons på sit stillingsopslag som læge på Sølund

12.07.20/Dorte Illum


Ansøgningsfristen er nu slut, og Region Midt har modtaget 3 ansøgninger fra læger på stillingen som fuldtidsansat læge eller to deltidsansatte læger i en regionsejet lægeklinik i Landsbyen Sølund.


Nu går ansættelsesprocessen så igang, og fra Landsbyen Sølund deltager psykiater Troels Gram Bruun og sygeplejerske Grethe Nim.


Det bliver spændende at se udfaldet og løsningen på egen lægedækning i Landsbyen Sølund!


Se stillingsannoncen - her

Se funktionsbeskrivelse - her


Juni 2020

Artikel om Marianne, som bor på Sølund i Hus14

Marianne Trab er diagnosticeret med det sjældne Rett syndrom. I dag er hun 36 år og bor i Landsbyen Sølund, hvor personalet tager hånd om Marianne og hendes udfordringer.

30.06.20/LJ


Bleskift, Bamse og Kylling og børstemassage er

hverdag for Marianne. Hendes syndrom betyder,

at Marianne aldrig er blevet ældre end ni måneder

mentalt. Det har ikke altid været let, men familien

har mærket et sundhedsvæsen, som har været der,

når behovene opstod.


I dag bor Marianne på Sølund, og Kirsten Trab, som er

mor til Marianne, oplever, at de er gode til at tage hånd

om Mariannes udfordringer.


Læs hele artiklen - her


En kort orientering om Rett syndrom - klik her


Søskende
Marianne 1
07E19484-E282-4DA6-86CB-E0B8BD61A811
04D1FC36-340A-4EAA-BEED-037076AA3FEA_1_105_c

Artikel i Politiken

Besøgsregler trådte handicappedes selvbestemmelsesret under fode

Det var et indgreb i den personlige frihed, da coronaregler forbød besøg i private hjem på botilbud, mener Institut for Menneskerettigheder.

28.06.20/LJ


En interessant artikel, hvor Institut for Menneskerettigheder har travlt med at kritisere  myndighederne, at disse under Corona-krisen ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til de handicappedes menneskerettigheder. 


En, den alvorlige viruspandemi taget i betragtning, noget teoretiske og ensidig tilgang til de handicappedes personlige frihedsrettigheder - eller?


Der er dog heldigvis en relevant balance i artiklen, hvor de kritiserede myndigheder og faglig 3. part (Socialpædagogerne) får lejlighed til at forklare, hvorfor det ikke kun er et spørgsmål om handicappedes menneskerettigheder, men også den alvorlige smitterisiko, medbeboere og personale udsættes for, hvis menneskerettighederne blot skulle håndhæves i sin yderste konsekvens. 


Corona-pandemien har måske netop vist, at en ubetinget respekt for menneskerettighederne og rettidig omhu er et dilemma - eller nærmere en umulighed? 


Ville en ubetinget respekt for menneskerettigheder for nogen handicappede ikke blot betyde, at man bringer andre handicappedes liv i fare?


Mon ikke de fleste pårørende, trods alt, er tilfredse med den håndtering af smitterisikoen i boenhederne, myndighederne har udført?


Se hele artiklen - her

Søbad midt i Skanderborg by - nu bliver det en realitet!

Byggeriet går igang den 1. september og forventes klar til maj 2021. Måske et nyt udflugtsmål og badetilbud til nogle af vores beboere?

28.06.20/LJ


Skanderborg Søbad bliver en del af et sammenhængende byrum, som strækker sig fra Adelgade til søen med Kulturhuset som naturligt bindeled.


Læs artiklen fra Uge-Avisen - her


Læs også en efterfølgende artikel fra Uge-Avisen den 01.07.20 - her


Idag blev BESØGSFORBUDET på Sølund omsider OPHÆVET!!!

I over 3 måneder har vores beboere ikke haft besøg af sin familie og pårørende. Dog har der de sidste par uger været mulighed for besøg under skærpede vilkår, MEN NU KAN VI BESØGE VORES BEBOERE UDEN RESTRIKTIONER!

25.06.20/LJ


Mailen fra Landsbylederen landede i vores mailbokse i morges kl. ca. 08.30, og hvilket skønt budskab, vi fik!


Men i al glæden over denne frihed sammen med vores beboere skal vi ikke glemme, at Corona-virussen stadigvæk er iblandt os.


Derfor skal vi allesammen huske og udføre de vigtige regler om håndvask(-sprit), afstand osv. ...!!!!!


Læs mailen fra Landsbylederen - her


Læs pressemeddelelsen fra SIM - her


Læs orienteringen fra SIM - her


Læs bekendtgørelsen - herBesøgsforbud ophæves omsider, men...

Besøgsforbud ophæves, men det enkelte bosted kan stadigvæk indføre skærpede regler for besøg for at undgå smitte.

23.05.20/LJ


Det var et dejligt budskab fra Social- og Indenrigsministreriet, som landede i mailboksen i går aftes præcis klokken 22.00.


Interesseorganisationer har heller ikke været sene til at kommentere de nye regler idag, fordi det er ikke så enkelt.


For os på Sølund skal vi lige vente på Skanderborg Kommune og se, hvad de melder ud overfor bostederne i Skanderborg Kommune.


Så vi ser frem til at modtage nyt fra Landsbylederen Anne-Marie Kruse.


Læs pressemeddelelsen fra SIM - her


Læs orienteringen fra SIM - her


Læs artiklen fra LEV - her


Læs artiklen fra Socialpædagoger - her


Papkongerne Jan og Thomas er månedens medarbejdere i FØTEX

Føtex var i problemer, da Jan og Thomas ikke kunne møde på jobbet grundet Corona

23.05.20/LJ


En rigtig god artikel i Uge-Bladet Skanderborg.


Her kan vi læse om Thomas og Jan fra Bofællesskabet Kilden, som er uundværlige nøglemedarbejdere i FØTEX i Skanderborg.


Se hele artiklen - her

Politiet efterforsker natlig brand på Sølund

Personalet fik slukket branden, før den bredte sig

22.05.20/LJ


Sydøstjyllands Politi efterforsker i øjelikket en brand natten til mandag med mistanke om, at denn kan være påsat.


Se hele artiklen - her

Rygeforbud vinder frem..!

Fra 1. august er der overvægt af kommuner, som forbyder rygning i arbejdstiden. Men der er også ulemper forbundet med at indføre rygeforbud!

20.06.20/LJ


Rygning forbudt i arbejdstiden. Sådan et skilt bliver i overført betydning sat op i flere og flere kommuner, og fra 1. august 2020 tipper balancen. Hvor det nu kun er et stort mindretal af kommuner, der forbyder røg i arbejdstiden, bliver fordelingen omvendt således, at 51 ud af landet 98 kommuner iflg. Kræftens Bekæmpelse pr. 1. august har indført røgfri arbejdstid.


Læs hel artiklen - her

 

PS: I Pårørendeforeningens WEB-redaktion er rygning i arbejstiden absolut tilladt, blot det foregår udendørs, og ikke påvirker det daglige arbejde!

Genåbning af svømmehal, motionscenter og museum!

Meget snart vil svømmehal, motionscenter og museum blive genåbnet på Sølund. Men væbn Jer med lidt tålmodighed

12.06.20


Udmelding fra Landsbylederen om yderligere åbninger på Sølund blev udsendt på mail idag til alle pårørende og værger.


Det drejer sig om svømmehallen, motionscenter i kælderen og museet. Som bekendt er der allerede lavet nationale udmeldinger for disse faciliteter i Danmark.


Men, hvad angår svømmehal og motionscenter skal der først laves konkrete retningslinjer, som herefter skal godkendes af Skanderborg Kommunes Task Force.


Desværre vil Sølunds ridetilbud "Søhesten" først komme igang efter sommerferien!


De nuværende besøgsrestriktioner på Sølund vil foreløbigt fortsætte uændret, da der endnu ikke er modtaget nye retningslinjer for dette fra Kommunen.


Se mailen fra Landsbylederen - her

Advokatrådet: Handicappede borgeres retssikkerhed skal forbedres!

4 ud af 10 klagesager over kommuners afgørelser bliver omgjort - uden konsekvenser for kommunerne...

08.06.20


Nej til ny kørestol, når man er vokset ud af den gamle. Nej til ledsageordning til svømmetræning, når man er blind autist. Nej til hjemmetræning af et barn med et svært handicap. Osv....


En ny rapport fra Advokatrådet peger på, at der mangler retssikkerhed for udsatte borgere med nedsat funktionsevne eller handicap, når de søger kommunen om hjælp. Problemet er vokset siden 2013, så fire ud af ti klagesager over kommunernes afgørelser nu bliver omgjort, uden konsekvenser for kommunerne.


 - 42 procent af borgerne, der klager, får ret

 - halvdelen af klagerne på børnehandicapområdet viser sig at være berettigede

 - Ankestyrelsens stikprøver viser, at der er næsten lige så mange fejl i de sager, der ikke påklages.


Mens sagerne behandles, modtager borgeren i hovedreglen ingen hjælp. Ventetiden er 6-8 måneder, men kan være 1-2 år hvis sagen hjemvises flere gange, og rapporten, der gennemgår 38 forskellige bestemmelser, der vedrører hjælp til borger med funktionsnedsættelser, konkluderer, at det står grelt til med retssikkerheden på området.


Rapporten præsenterer samtidig en række nye forslag til, hvordan området kan rettes op. Blandt andet at der skal oprettes en ny såkaldt retssikkerhedsfond. Kommuner, der har givet afslag på ydelser, borgerne har ret til, skal så betale deres besparelse ind til fonden.

Pengene i fonden kan blandt andet bruges til kompensation, rådgivning og forskning til gavn for borgere med et handicap, så midlerne bliver på området og er med til at rette op på retssikkerheden på sigt.


”Vi mener, at tiden nu er inde til, at retssikkerheden får et løft. Som det er i dag, kan kommuner spare penge ved at begå fejl eller behandle sager utilstrækkeligt og mangelfuldt, fordi borgerne i sagsbehandlingsperioden ikke får nogen hjælp. Det skal vi have ændret” - udtaler Advokatrådet. 


Læs Advokatrådets resumè - her


Læs Advokatrådets rapport - her


Læs artikel fra LEV - her

Første spadestik til Børnehuset Dyrehaven ved Sølund

Næsten 150 børn skal passes i Bøgeskoven på Sølund's område

03.06.20


"Hvis Pippi skulle bygge en daginstitution, kunne det meget vel være denne. Her i området er der en helt særlig mangfoldighed. Her færdes ung og gammel, høj og lav, mennesker på kondicykel, sofacykel og i kørestol." Det sagde Trine Frengler, som er formand for Undervisnings- og Børneudvalget, da hun tog det første spadestik til Børnehuset Dyrehaven i sidste uge.


Vi har tidligere skrevet om det nye børnehus - se opslagene sidste år nedenfor.


Se artiklen i Uge-Avisen Skanderborg - her

Maj 2020

GLÆDE I GADEN TIL SØLUNDS MUSIKFEST

Landsbyen Sølund arrangerede torsdag Danmarks største Covid-19 koncert for udviklingshæmmede med støtte fra Sølund Musik-Festival

29.05.20 og 03.06.20

Landsbyleder Anne-Marie fik en god idé, og kontaktede herefter Lasse Mortensen og vuptiii blev Sølunds største gadefest en realitet!

Desværre bliver Sølunds Musik-Festival ikke til noget i år, da den er aflyst pga. Corona, men kommer stærkt igen næste år.

Så istedet kom der musik og fest i haverne i alle Sølunds boenheder suppleret med grill-pølser og sodavan akkompagneret af smukt vejr med Dannebrog hejst til tops i flagstangene.

Jo, man ved godt, hvordan man fester alternativt på Sølund.

Stor tak til Anne-Marie og Lasse..!!!!


Læs hele artiklen - her

Kilde: Uge-Avisen Skanderborg

MumeTV var med, da Landsbyen Sølund og Sølund Musik-Festival holdt Corona-koncerter for beboerne på Sølund.

Produceret af: Musik & Medieværkstedet.

E9CB65BB-0E89-4E97-8C25-2E121C4500FD_1_105_c
3131DF71-DCCE-48F8-89CD-1B007DC66A95_1_105_c
9296E0F3-1066-4B1E-A5B2-6A5EA780603B_1_105_c

Sidste nyt om lægedækning i Landsbyen Sølund

Region Midt planlægger som tidligere oplyst at etablere en Regionslægeklinik i Landsbyen Sølund udelukkende for Sølunds beboere. Altså en klinik ejet og drevet af regionen.

20.05.20


Da klinikken kun skal betjene Landsbyens beboere, skal regionen søge om dispensation hos Sundhedsministeriet.

Det har regionen gjort, og de forventer et (positivt) svar ultimo maj.

For at komme i gang med processen har regionen slået stillingen/stillingerne op med ansøgningsfrist d. 4.juni. Det forventes, at der afholdes ansættelsessamtaler i uge 25.

Pårørendeforeningen vil prøve at få OK for at deltage i ansættelsesprocessen.

Dorte Illum


Se stillingsannoncen - her

Se funktionsbeskrivelse - her

Rundspørgeundersøgelse om trivsel og tilbud under Coronakrisen

Mennesker med udviklingshandicap mistrives, mens de venter på kommunerne

19.05.20


Hovedresultater i undersøgelsen

90 % af de pårørende angiver, at borgerens tilbud om beskyttet beskæftigelse (§ 103 i serviceloven) har været lukket (uden alternativ) under corona - knapt 80 % angiver at det tilsvarende har været tilfældet for aktivitet- og samværstilbud (§ 104).
75 % af de pårørende angiver på undersøgelsestidspunktet (8.-12. maj), at borgerens tilbud om beskyttet beskæftigelse (§ 103 i serviceloven) fortsat er lukket, uden alternativ, og 70% angiver at det tilsvarende er tilfældet for aktivitet- og samværstilbud (§ 104).

75 % af de pårørende angiver at de ikke har kunnet besøge en beboer i vedkommendes bosted. 77 % af dem, som ikke har kunnet besøge deres pårørende, mener, at dette har haft en negativ eller markant negativ betydning for beboerens trivsel.
55 % af de pårørende angiver, at kommunen eller botilbuddets ledelse afviser, at den pårørende må tage en beboer ud med på tur eller med hjem på kortere besøg.


Læs artiklen fra LEV - her


Læs rundspørgeundersøgelsen - her

Sølund AC og Cafèen åbner - snart!

Landsbyleder Anne-Marie Kruse har udsendt mail med dejligt nyt for vores beboerepåSølund

18.05.20


I snart 2 måneder har vores beboere "arbejdet hjemmefra" ligesom mange andre danskere. Nu kan vores beboere meget snart gå rigtigt på arbejde f.eks. i Aktivitets Cafèen.


Mon ikke vores beboere vil nyde at få den gamle rytme og afveksling i hverdagen tilbage, hvor de skal tage overtøjet på, og bevæge sig hen til deres arbejdsplads, og være sammen med alle kammeraterne og personalet, og nyde den vante arbejds-atmosfære.


Mon ikke også at vores beboere vil nyde det lige så meget som alle andre danskere, som efterhånden havde fået "arbejde-hjemme-kuller" at arbejde indenfor hjemmets 4 vægge?


Mailen fra Landsbylederen - her


Medens vi venter på Skanderborg Kommunes udarbejdelse af retningslinjer og forholdsregler for åbningen (som vil gælde for Sølund) kan vi bringe nyheden fra Social- & Indenrigsministeriet nedenfor for dem, som ikke kan vente.


Pressemeddelelsen fra Socialministeren - her


Læs retningslinjer for genåbning af socialområdet - her

Sygefravær fortsætter med at udfordre

Landsbyen Sølund er et af de områder i plejesektoren i Skanderborg Kommune, der kæmper med et bekymrende sygefravær!

15.05.20


Sygefraværet i Landsbyen Sølund har et niveau, som kalder på opmærksomhed og handling med henblik på at sikre bedst muligt tilbud til borgerne og en effektiv drift af Landsbyen Sølund. Derfor blev der i efteråret 2019, i regi af LMU med understøttelse af Skanderborg Kommunes HR- afdeling, nedsat en arbejdsgruppe med fokus på at reducere sygefravær. Landsbyen Sølund søger midler til et tre-årigt projekt under Beskæftigelsesministeriet med fokus på at reducere fravær.


Læs hele artiklen - her

Sidsel har længe kun set far og mor via skærmen

"Vi er utrolig lettede over, at vi efter den lange proces endelig kan besøge Sidsel igen. Vi har savnet hende! Det er tre-fire uger siden, vi har set hende, og vi har gået og ventet på lovbekendtgørelsen, der skulle gøre det muligt", siger Niels Mathiassen far til Sidsel i Hus 6 på Sølund

14.05.20


Læs artiklen og se videoindslaget - her

 

Nye retningslinjer fra Socialministeriet om lempelse af besøgsforbud på Bosteder

Få timer efter, at Socialministeren opfordres til at udgive retningslinjer for lempelse af besøgsforbud, er de nu publiceret..!

13.05.20


Til dem, som ikke kan vente, kan nu læse alle detaljer om de nye regler for, hvordan det nuværende besøgsforbud lempes. Retningslinjerne træder senest i kraft om 7 dage, når de enkelte kommuner har haft lejlighed til at udarbejde deres lokale vejledninger til de enkelte Bosteder (altså i vores tilfælde Landsbyen Sølund)..!


Så det er vigtigt at understrege, at det er landsbyleder Anne-Marie Kruses efterfølgende retningslinjer for Landsbyen Sølund, der vil være gældende!!


Læs dokumenterne her:


Nyhedsbrev fra Social- og Indenrigsministeriet om lempelse af besøgsforbud på bosteder - her

Ny bekendtgørelse om midlertidigt forbud mod besøg - her

Orienteringsskrivelse om midlertidigt besøgsforbud - her

Faktaark om ændringerne af besøgsrestriktionerne - her

Sundhedsmyndighedernes retningslinjer - her

 

Så er det omsider muligt at besøge Sølund!!

"Så fik Skanderborg Kommune vejledning om besøg på Bosteder. Blækket er knapt tørt, men vi glæder os til at se Jer på Sølund igen, og jeg er sikker på, at gensynsglæden bliver STOR!!"

14.05.20

 

Landsbyleder Anne-Marie Kuse kunne omsider give alle pårørende den glædelige besked, at de nu kan komme på besøg på Sølund efter 2 måneders savn og længsel. Der vil være tale om udendørs besøg f.eks. på de respektive beboeres egen terasse med mindre andet aftales med boenhedslederen.

Pårørendeforeningen beder Socialministeren om at åbne dørene for besøg hos vores beboere på Sølund

Pårørendeforeningen har opfordret Socialminister Astrid Krag via TV2Østjylland og avisartikel

13.05.20


De pårørende kræver handling af Socialministeren, så besøg af hos vores beboere kan komme igang i Landsbyen Sølund.


TV2Østjylland besøgte Sølund idag, hvor der blev lavet interviews med Pårørendeforeningen (Leif Johannsen) og vores landsbyleder Anne-Marie Kruse.


Marianne Haurdal havde også kontaktet TV2Østjylland. Marianne har ligesom alle andre pårørende på Sølund heller ikke haft mulighed for at besøge Sølund igennem 2 måneder.


Se indslaget fra TV2Østjylland - her


Læs Pårørendeforeningens opfordring til Socialministeren - her

 

Og så kom Preben lige forbi. Det kunne jo være, at der var noget spiseligt - næ ikke engang en sølle madpakke var der!

Men så kunne vi da sparke ben, nu hvor vi ikke må give hånd eller kramme....

Nu er det sikkert; Sølund Musik-Festival får økonomisk kompensation af regeringen!!

Beslutningen har været truffet længe, men de kunne ikke melde noget ud, før de vidste, at de blev hjulpet økonomisk...

08.05.20


Læs artiklen - her

 

60% af ledere hos Socialpædagogerne er imod en lempelse af besøgsforbuddet på bosteder

Det er ikke socialt- og sundhedsfagligt forsvarligt at ophæve besøgsforbuddet. Det svarer over halvdelen af lederne i en ny undersøgelse fra Socialpædagogerne om genåbning og genopretning af socialpædagogiske arbejdspladser.

08.05.20


Alle pårørende på Sølund venter på en ny bekendtgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet, som skal lempe på besøgsforbuddet, så pårørende under fornuftige sikkerhedshensyn kan besøge sin beboer på Sølund. Det har Folketingets partier besluttet.


Du kan læse artiklen om Socialpædagogernes skepsis og bekymring - her


Social- og Indenrigsministeriet har allerede bekendtgjort beslutningen, og har også overordnet skitseret nogle overvejelser for, hvordan det kan lade sig gøre. Læs - herSocialpædagogernes blad har igennem Coronatiden bragt flere artikler om pårørende til beboere, som ikke har kunnet få besøg af deres pårørende

De har også bemærket Pårørendeforeningens hyldest til de ansatte på Sølund via brev til hver enkelt ansat og 35 blomsterbuketter til alle husene på Sølund og Bavnebjerg

06.05.20


Flere artikler i Socialpædagogernes blad har igennem Coronatiden beskrevet pårørendes taknem-melighed for personalets indsats overfor beboerne i de mange bosteder rundt omkring i Danmark og selvfølgelig også i Landsbyen Sølund.


Margit og Johan fra Hus39 er også interviewet til bladet, hvor Margit fortæller om hendes savn af Johan igennem det lange besøgsforbud på Sølund.


Læseren kan nedenfor læse artiklen om Margit og

Johan og andre lignende artikler, som vi venligst og

med tak har tilladt os at bringe på vores hjemmeside.


Du kan også læse mange andre artikler, som beskæf-

tiger sig med de mange udfordringer på bosteder, som

de ansatte dygtigt har tacklet og nytænkt.


Tryk på dette link:           for at se flere artikler...           06.05.20 Socialpædagogerne (Corona-virus) Pårørende siger det med blomster

06.05.20 Socialpædagogerne (Corona-virus) Socialpædagogerne har givet min søn et liv


Corona tvinger Sølund Musik-Festival til at AFLYSE!!!!

I mange menneskers mailbox er den mest triste mail idag dukket op!

06.05.20


Læs mailen i sin fulde længde - her

 

Hæft Jer specielt ved Festivalens opfordring til dig, som allerede har købt billetter:


"Det vil betyde meget for festivalen, hvis du beholder din billet. Den gælder nemlig automatisk til festivalen i 2021. Vi skal nok sørge for, at den bliver overført, så du kan komme afsted til næste år, hvor vi lover dig et BRAG af en festival. 

Det vil give festivalen en uvurderlig støtte - og den kan vi godt bruge!"

Uge-Avisen Skanderborg: Faren for en smitte-bombe er for stor - her 

Corona kan koste Sølund Musik-Festival livet!!

Den oprindelige beslutning om at udskyde festivalen til den 1. september kan måske vise sig af være skæbnesvanger for Sølund Musik-Festival?

05.05.20

I marts besluttede Sølund Musikfestivalens ledelse at udskyde festivaldatoen til den 1. til 3. september i håbet om, at Corona-krisen til den tid, var gået i sig selv. 

Allerede den 6. april kom den chokerende melding fra statsministeren, at forsamlingsforbuddet opretholdes til og med udgangen af august. 

Dvs. at det ikke er muligt for de 500 frivillige at påbegynde opstillingen af festivalfaciliteterne i august, hvor forsamlingsforbuddet stadigvæk er gældende! Og selvom forsamlingsforbuddet ophæves og stopper med udgangen af august, vil det næppe heller være forsvarligt, straks efter at lade 20.000 handicappede feste og kramme i de 3 dage, festivalen varer?

Festivalen kan heller ikke påberåbe sig Force majeure pga Corona-virus og “beholde” billetindtægterne, da viruspandemien allerede var en kendsgerning, da billetsalget var godt igang. 

Ej heller kan festivalen aflyses og berettige til kompensation fra staten, da den planlagte festival ligger udenfor perioden for forsamlingsforbuddet. 

Lasse Mortensen har et enormt dilemma, hvad kan eller skal gøres???

Vi håber og beder til, at der findes en løsning. 


Læs artiklen - her

April 2020

Sødisbakke Festival 2020 er aflyst

"Det er med stor ærgresle, at vi pga. Coronavirus desværre er nødt til at udsætte årets Sødisbakke Festival til næste år!"

29.04.20


Som følge af situationen med coronavirus og COVID-19 er det blevet besluttet at udsætte Sødisbakke Festival 2020 til næste år.


Med de seneste retningslinjer fra Regeringen bliver der ingen store festivaler og koncerter sommeren over, og det er også stadig uvist, hvor mange man må forsamles e!er den 1. september 2020. Derfor har Sødisbakke Festivalforening valgt at udskyde årets Sødisbakke Festival til næste år.

Sødisbakke Festival er en festival for voksne med udviklingshæmning – en udsat målgruppe, hvor det vigtigste er at tage hensyn til deres sundhed og sikkerhed:


”Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at vi må udsætte årets festival, for det er et højdepunkt på året for mange af beboerne på Sødisbakke og for de gæster, der kommer udefra. Men vi vil ikke risikere at udsætte beboere eller deltagere for smittefare, og derfor ser vi os desværre nødsaget til at udskyde festivalen i år”, fortæller formand for Sødisbakke Festivalforening, Jane Grøn.


Sødisbakke Festival åbner igen for teltdørene i september 2021. Vel mødt til næste års festival, hvor vi glæder os til at se jer!

Lempelse af besøgsforbud i udsigt - afventer dog ny bekendtgørelse

Det betyder, at der er udsigt til, at beboerne på Sølund måske igen kan få besøg af deres pårørende, men det vil ske under en række ristriktioner!

28.04.20


Landsbylederen Anne-Marie Kruse har udsendt en ny orientering, som denne gang, heldigvis er lidt  positivt.


Læs orienteringen fra Landsbylederen - her


Læs bekendtgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet - her


Læs også de mange artikler fra pårørende om denne svære tid 


Sølunds ansatte hædres med blomster

28.04.20


"Det gør da en kæmpe forskel at blive værdsat i en meget svær tid for både personale, borgere og de pårørørende", siger Anne-Marie Kruse, der roser sit personale og kalder støtten uvurderlig.


"... for os er samarbejdet med de pårørende meget vigtigt."


Læs også artiklen: Sølund takker: Det gør en kæmpe forskel af blive værdsat

Klik på billede for at læse artiklen

"Sig det med blomster" - siger man jo...

Og det gjorde Pårørendeforeningen, da 35 smukke blomsterbuketter blev omdelt på Sølund og Bavnebjerg i torsdags.

25.04.20


Den 14. april sendte Pårørendeforeningen et brev til hver enkelt ansat på Sølund og Bavnebjerg, hvor vi sagde 1000 tak for utrolig stor arbejdsindsat.


Men vi blev i Pårørendeforeningen hurtigt enige om, at der skulle noget mere til for at udtrykke vores tak til personalet. 


Så i torsdags klokken 11.00 startede varebilen fra Blomsterværkstedet, og chaufføren (pensioneret postmand Per) satte kursen mod Sølund med bilen fyldt til bristepunktet med smukke og farverige blomsterbuketter. 


Hvert hus i alle 14 boenheder (inkl. Bavnebjerg) og værksted, køkken, AC, sundhedsgangen og sekretariatet skulle have overrakt en blomsterbuket med en hilsen og endnu engang 1000 tak til personalet og en hilsen til beboerne fra Pårørendeforeningen og på vegne af alle pårørende til beboere på Sølund.


Personalet på Sølund og Bavnebjerg har i denne Coronatid udvist engagement, flid og uændret omsorg for vores beboere uagtet, at tæt aktivering og omsorg for vores beboere i denne tid er forbundet med risiko for smitte af Coronavirus. Ingen ved idag, hvor lang tid denne meget udfordrende situation vil fortsætte. 


Så endnu engang 1000 tak for Jeres indsats. 


Kort tid efter blomsteruddelingen startede, begyndte SMS’er at bimle ind på telefonen med fotos af glade ansatte og beboere med blomsterbuketterne i hånden. Denne oplevelse var alle “pengene” værd - så tak for alle SMS’erne og mails!


Mange kærlige hilsner


Bestyrelsen

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund 

IMG_1216
IMG_0079
IMG_1217
IMG_1218
IMG_1219
IMG_1203
IMG_1206
IMG_1207
IMG_1202
IMG_1191
IMG_1192
IMG_1193
IMG_1194
IMG_0786
IMG_1189
IMG_1190
IMG_0784
IMG_0352
IMG_0355
23-4-2020 foto
23-04-2020 Blomst
IMG_0332
billede 5 sølund
billede 3 sølund
billede 4 sølund
billede 1 sølund (1)
billede 2 sølund

Sølund-personale hædret med blomster

24.04.20


"Vi ved godt, at denne tid stiller helt ekstraordinære krav til Jeres arbejdsindsats". Sådan står der bl.a. i et brev, som Landsbyen Sølunds Pårørendeforening har skrevet til personalet i landsbyen. Sammen med brevet er der sendt 35 blomsterbuketter, sat sammen af Blomsterværkstedet i skanderborg, til alle beboerhuse på Sølund og Bavnebjerg.


Læs hele artiklen i Ugeavisen-Skanderborg her - her


"Besøgsforbud gælder stadigvæk. Regler for plejehjem gælder IKKE for Sølund og bosteder. SÅ VI SKAL HOLDE UD ENDNU!"

24.04.20


Landsbylederen har idag udsendt en opdatering af besøgsforbuddet på Sølund. Forbuddet gælder stadigvæk uændret! Så vi pårørende og vores beboere skal stadigvæk holde ud og undvære besøg - desværre.


Mange har sikkert læst, at ældre på nogle plejehjem har fået lov til at få besøg af sine pårørende, som så foregår udenfor. Men der gælder andre regler for plejehjem end for bosteder. Så det vil ikke kunne ske på Sølund foreløbigt.


Mail fra Landsbylederen udsendt idag.. her


Regler gældende for Sølund og bosteder.. her


Resolut handling og grundig procedure på Sølund ved mistanke om Corona-infektion

19.04.20


Vi har fået tilladelse til at bringe uddrag af en mail, som idag blev udsendt til BE40's pårørende.


I mailen orienterer faglig leder Pernille Hollænder om et tilfælde, hvor der var mistanke om, at en beboer kunne være smittet af Corona virus.


Beskrivelsen af Sølund's grundige procedure og resolutte handling kan kun efterlade pårørende med en tryg følelse af personalets bekymring og omsorg for vores beboere.


Tak for det..!


Se mailen - her

"Sølund vil være nogen af dem, som skal indstille sig på et længere forløb i en forandret dagligdag..."

15.04.20


Mail fra Landsbylederen udsendt idag... her


Kære alle ansatte på Sølund - TUSIND TAK!

14.04.20


I denne Corona-tid løfter alle ansatte i Bostederne og i andre servicefunktioner i Landsbyen Sølund (og Bavnebjerg) en stor og ekstraordinær opgave. Vores beboeres dagligdag er anderledes, men alligevel fyldt med omsorg og aktiviteter fra personalet.


Stor er naturligvis savnet af pårørende, som ikke må besøge deres kære, men personalet sørger alligevel for jævnlig kontakt f.eks. via Face-Time.


Pårørendeforeningen har sendt en hilsen til alle ansatte i Landsbyen Sølund, som Anne-Marie Kruse har været så venlig at sende ud pr. mail. Tak for det.


Læs vores hilsen til personalet - herBesøgsforbud på Sølund skærpes yderligere

07.04.20


Landsbylederen Anne-Marie Kruse udsender orientering om, at besøgsforbuddet skærpes, og at forbuddet nu også omfatter udearealer - herunder den enkelte beboers terrasse.


Landsbylederens orientering er begrundet i Skanderborg Kommunes skrivelse til handicap og socialpsykiatriområdet.


Læs Skanderborg Kommunes brev - her


Kommentar: Den aktuelle skærpelse udgår fra Social- og indenrigsministeriet efter at ministeriet selv var årsag til, at der skabtes forvirring om besøgsforbuddet. Se opslag nedenfor.


Læs Social- og Indenrigsministeriets nye og gældende orientering (04.04.20) - herSognepræst Line Rudbeck fokuserer "på livet før døden"!

04.04.20


Læs den positive artikel i Jyllands-Posten om Line's gudstjeneste på parkeringspladsen på plejecentret Dagmargården i Skanderborg.


Læs artiklen og andre artikler i vores avisudklip  - her

Landsbylederen: "OPFORDRING TIL FORTSAT AT UNDGÅ BESØG PÅ SØLUND!"

02.04.20


Landsbylederen Anne-Marie Kruse har udsendt en video om den aktuelle Corona-situation. Hendes budskab er ganske enkelt; undgå besøg på Sølund for at forhindre smitterisikoen af beboerne. Beboerne har det godt, og personalet gør en stor indsats for, at den specielle situation ikke får lov til at påvirke hverdagen for meget.


Opfordringen fra Skanderborg Kommune (se nedenfor) er ligeledes at undgå besøg. Hvis det alligevel er påkrævet skriver kommunen om forholdsreglerne i en sådan situation.


Usikkerheden om besøg eller ej er mere eller mindre opstået pga. brev fra Social- og Indenrigsministeriet den 30.03.20, som afsluttes med: 


"... skal ministeriet understrege, at et barn, en ung eller en voksen, der tager ophold i sin aflastningsinstitution eller vender tilbage til sit anbringelsessted eller sit botilbud efter besøg, ærinder e.l. uden for tilbuddet, ikke kan nægtes adgang."

Se Anne-Marie Kruses video - her


Læs Skanderborg Kommunes opfordring - her

Besøgsforbud på bosteder ændres for mennesker med udviklingshandicap?

01.04.20


LEV skriver, at de har haft mange henvendelser fra forældre og personale om det besøgsforbud, der blev indført i midten af marts på landets bosteder pga. Coronavirussen.


Nu er reglerne angiveligt ved at blive ændret, så forældre og andre nærtstående pårørende kan besøge mennesker med udviklingshancicap på bostederne og beboere kan tage på besøg hos pårørende.


Læs artiklen fra LEV - her

Læs brev fra Social- og Indenrigsministeriet til kommuner, regioner mfl. - her

Marts 2020

Som forventet forlænges forbudet mod pårørendes besøg på Sølund

27.03.20


Mail udsendt igår den 26.03.20 af Landsbylederen til alle pårørende med vedlagt brev fra Skanderborg Kommune.


Brev fra kommunen kan læses her - her


BEMÆRK et link i brevet har en stavefejl og virker ikke. Det skal være www.coronasmitte.dk

"Menneske først og borger så..."

23.03.20


Præsten Line Rudbech, som vi også kender fra bogen "Når udviklingshæmmede sørger" og foredrag i Landsbyen Sølund om samme emne, havde en rigtig relevant klumme i Uge-Bladet Skanderborg her i begyndelsen af marts måned.


I klummen efterlyser hun en menneskelig omtale af f.eks. også de handicappede i stedet for den hyppigt anvendte og distancerende; "borgeren", "vores borgere".


Læs hele artiklen - her


Line's klumme fik mig til at tænke på en artikel i et tidsskrift fra VISS, hvor Jette Lorenzen i, godt nok, 2018 skrev en "dagsreportage" om vigtigheden af at opholde sig i naturen. Her besøgte hun bl.a. Aktivitetscaféen, hvor hun skriver om oplevelsen.


Som en selvfølgelighed (vel dengang) skriver hun navnene på de beboere, hun møder eller er sammen med, i artiklen. Jeg husker, at netop det, at hun oplyser navnene på beboerne i artiklen, gjorde mig glad.


Hvis Jette Lorenzen havde skrevet samme artikel idag, ville beboernes navne næppe have været oplyst?


Læs artiklen fra VISS - her


I denne tid med persondatabeskyttende (GDPR), tilgang til personers identitet i skrift og tale blevet så anonym og distanceret, at indhold og personlighed forsvinder eller drukner i misforstået hensyntagen til individer.


Vi møder også på Sølund, i en vis grad, samme tilgang og omtale på møder og i beskrivelser af vores beboere. Også i beboeres dagbøger om deres løbende aktiviteter igennem ugen. 


Er årsagen den altid tilstædeværende persondatabeskyttelseslov, eller stikker det dybere?


Leif Johannsen

Best.medl.

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


PS: Jeg kan forøvrigt anbefale, at abonnere på VISS' nyhedsbreve og kigge lidt i tidskrifterne, som udkommer flere gange årligt. Der dukker nu og da interessante artikler op, som pårørende også kan have glæde af at læse. Du finder VISS på Sølunds hjemmeside - klik her

Læs information om udsættelse - her

Gå til Sølund Musikfestival's hjemmeside - her

Sundhedsstyrelsen udsender information om COVID-19 på E-boks til alle danskere

20.03.20


Sundhedsstyrelsern har udsendt information i brev til alle danskeres E-boks.


Da mange har problemer med at få adgang til sin E-boks pga stor trafik, har vi lagt informationen på hjemmesiden, hvor du kan down-loade den og printe den til eget brug.


Nogen har måske ikke E-boks, så kan informationen jo hentes her.


Hent informationen fra Sundhedsstyrelsen - her

Forholdsregler på Sølund strammes endnu en tand!

19. marts 2020


Landsbylederen Anne-Marie Kruse udsender skærpede forholdsregler for Landsbyen Sølund, og det betyder stop for besøg af pårørende i Landsbyen.


Samtidig indskærpes, at beboere ikke følges med personale ud og handle i butikker


Læs udsendt mail og instruks nedenfor...

Ansat på Sølund forulempede udviklingshæmmede seksuelt

Artikel i Uge-Bladet Skanderborg (E-avis den 17. marts 2020)


Uge-bladet Skanderborg bringer imorgen, onsdag den 18. marts, to artikler om en sag fra 2017 om seksuelt forulempning af en beboer i Landsbyen Sølund. Det fremgår af dommen, at Retten ikke anser forbrydelsens art, som en alvorlig seksualforbrydelse.


Læs artiklen i sin fulde længde - her

Læs også artiklen, hvor Landsbylederen Anne-Marie Kruse kommenterer sagen - her

Forholdsregler på Sølund strammes nu!

16. marts 2020

 

”Kære Pårørende og Værger i Landsbyen Sølund,

 

Fra i dag er retningslinjerne for besøg blevet skærpet. Således er vedhæftede hængt op i alle Boenheder. Vi henstillet til, at alle begrænser besøg i videst muligt omfang, men har samtidig forståelse for at besøg hos enkelte beboere er en nødvendighed.

 

Kontakt lederen i Boenheden for at aftale nærmere i forhold til besøg og mulighederne for at kommunikere over Skype og FaceTime”

 

Det var desværre ikke muligt at udsende det i dag, da der opstod tekniske problemer med at udsende til så mange på én gang idet kommunens netværk er belastet af mange hjemmearbejdspladser.

 

I de tilfælde hvor besøg vurderes nødvendige, tages der særlige forholdsregler så som ingen adgang til fællesarealer, indgang gennem terrassedøre til lejligheden mv. Skanderborg Kommune vælger at læne sig op ad de nationale retningslinjer, da der er beboere og situationer som nødvendiggøre besøg. Men det er samtidig tydeligt, at pårørende generelt har reduceret besøgende betragteligt. Hvis I som forening ønsker det, kan I sætte vedhæftet op på jeres hjemmeside, med en appel til at besøg begrænses så meget som muligt.  

 

Samtidig er der sat skilte op over hele Landsbyens område, hvor vi beder forbipasserende om at udvise særlig hensyn overfor beboere ved at holde afstand og ikke tage ophold på området."


Med venlig hilsen

Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen Sølund

Rettelse til vort opslag igår om karantæne på Sølund

15. marts 2020


Vi skal oplyse, at opfordringen om at pårørende ikke besøger boenhederne på Sølund og undlader at tage beboerne hjem på besøg, ikke er udsendt af landsbyledelsen, men er på eget initiativ udsendt af ét og måske flere boenheder på Sølund. 


Vi har derfor opfordret Landsbylederen til at udsende en generel opfordring til alle de pårørende, om ikke at besøge boenhederne de næste 14 dage. Vi har også opfordret til, at lade “Regler til pårørende med familiemedlemmer på plejehjem” gælde for Landsbyen Sølund. 


Situationen som den er idag, er jo ikke, at personer som fornyeligt har været ude og rejse eller føler sig syge, er potentielle smittebærere - det er vi allesammen uden undtagelser!


Personalet i boenhederne er nu bragt i en ekstraordinær situation med skærpede krav for ikke at blive smittede og dermed risikere at smitte vores beboere. Det skal vi pårørende påskønne, og bakke personalet op om, og gennem vores adfærd også bidrage til, at smitterisikoen forbliver på et minimum så smitte af beboere og personale helt undgåes!


Indtil der kommer nye instrukser fra Landsbylederen vil vi gerne gentage vores opfordring til alle pårørende:


I lyset af de skærpelser og begrænsninger samt udfordringer, de ansatte pt. er underlagt på arbejdspladsen i boenhederne og hjemme privat, er vi overbeviste om, at alle pårørende til vores beboere på Sølund iagttager en skærpet opmærksomhed til begrænsning af risikoen for egen smitte fra fremmede personer, familie og venner ved besøg og sammenkomster. Det ville være tragisk, at beboere eller personale skulle ende med at blive smittet af pårørende.


Vi vil gerne sende en stor tak til personalet i alle boenhederne for den ekstraordinære arbejdsindsats i denne tid!

Situationen omkring den aktuelle karantæneperiode på Sølund

14. marts 2020


Pårørendeforeningen har udtrykt sin absolutte opbakning til Landsbylederen til beslutningen om, at Sølund’s beboere i de næste 14 dage ikke forlader Sølund’s område samt lukker Aktivitetscentre og indstiller alle fælles arrangementer på Sølund for at mindske risikoen for at blive smittet. Ligesom at pårørende undlader besøg på Sølund. 


Vi har endvidere bedt Landsbylederen orientere om, hvilke forholdsregler der gælder generelt samt for personalet i Boenhederne i denne periode, hvor sikkerheden er blevet skærpet til beskyttelse af vores beboere. 


I lyset af de skærpelser og begrænsninger samt udfordringer, de ansatte pt. er underlagt på arbejdspladsen i Bostederne og hjemme privat, er vi overbeviste om, at alle pårørende til vores beboere på Sølund også iagttager en skærpet opmærksomhed til begrænsning af risikoen for egen smitte fra fremmede personer, familie og venner ved besøg og sammenkomster. Det ville være tragisk, at beboere skulle ende med at blive smittet af egne pårørende, når karantæneperioden er slut og efterfølgende. 


Læs nedenfor Landsbylederen’s kommentarer samt vedlagte i formationer fra Kommunens Corona Task Force.


Med venlig hilsen

Bestyrelsen

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund Landsbylederen’s svar til Pårørendeforeningen:


"Jeg deler jeres opmærksomhed på medarbejdernes rejseaktivitet mv. Vi har fulgt myndighedernes anvisninger i forhold til udrejser og karantæner i den forbindelse. Flere medarbejdere har i løbet af ugen aflyst planlagte rejser og vi er i dialog med alle der har været i udlandet - det er dog ikke ret mange.

 

I forhold til gårsdagens udmeldinger om rejser, så vil vi følge myndighedernes udmeldinger vedr. eventuelle karantæner.

 

Vedr. hygiejne og medarbejdernes sociale aktiviteter, så er vedhæftede, fra Ældre og Handicaps Task-Force, sendt ud til alle ledere og medarbejdere. Især linket sidst i dokumentet er her centralt. Samtidig gør vi alt hvad vi kan for at tale meget om det, da skriftlige udmeldinger ofte ikke er de mest effektive. Afsnittet vedr. medarbejdernes beklædning er vi ved at implementere, det er selvsagt en meget stor udfordring i praksis og for den enkelte medarbejder.

 

Vi står unægtelig i en meget atypisk situation, som hele tiden ændrer sig og vi er en stor organisation. Jeg tilstræber tydelig, præcis og passende kommunikation både til medarbejdere og pårørende. Jeg hilser det meget velkommen, at I giver mig et praj, hvis I bliver opmærksomme på uhensigtsmæssigheder i den forbindelse. I ser jo det hele fra en lidt anden vinkel end min, og jeg har pt. øjnene mange steder.


Med venlig hilsen

Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen Sølund"


Læs informationer fra Kommunens Corona Task Force - her


Læs gode råd til ansatte fra Sunhedsstyrelsen - her

Nye forholdsregler på Sølund ifm Coronavirus

Mail udsendt til alle pårørende af Landsbylederen (via Boenhederne), idag den 11.03.2020 kl. 17:05


Kære alle Pårørende i Landsbyen Sølund

 

I takt med at myndighederne ændrer anbefalingerne i forhold til COVID-19, sker der også løbende justeringer i Landsbyen Sølunds aktiviteter og dagligdag.

 

I Skanderborg Kommunes Ældre og Handicap har vi en Corona Task Force, som mødes hver dag kl. 08.00. Her samles der op på seneste nyt om Coronavirus og besluttes hvordan vi handler på diverse udmeldinger og udfordringer.

 

Det er i dag besluttet, at vi i perioden frem til 1. maj 2020 aflyser al ikke borgerrettet aktiviteter samt alle arrangementer og fester. Dette betyder blandt andet aflysning af:


·       Alle fælles arrangementer i boenhederne

·       Fester og koncerter på tværs af Landsbyen Sølund

·       Alle møder, uddannelser og kurser for medarbejdere og ledere

·       Alle opfølgningsmøder/handleplansmøder med kommunerne

 

Svømmesalen er aktuelt under reparation. Men selv når den bliver klar, vil den være lukket for beboerne, da den kan udgøre en smitterisiko.

 

Vi gør dette for at passe bedst muligt på alle beboere og der vil løbende blive taget stilling til om der skal ske yderligere indsatser.

 

Samtidig er det vigtigt, at I som pårørende er meget opmærksomme på ikke at komme på besøg, hvis I har symptomer på sygdom eller har været ude at rejse i risikoområder.


Derfor er den vedhæftede plakat hængt på ved alle indgange i Landsbyen Sølund.

 

I vil løbende blive informeret, hvis der sker ændringer i forhold til ovenstående. Har I spørgsmål skal I kontakte lederne i Boenhederne.

 

Med venlig hilsen

Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen SølundSidste nyt om lægedækningen i Landsbyen Sølund.

Regionsrådet har behandlet lægedækningen på Landsbyen Sølund


Lægedækningen i Sølund var igen på dagsordenen på Regionsrådsmødet d. 26. februar.

Jeg deltog i mødet og stillede spørgsmål til den kommende lægedækning.


Regionen har som før nævnt ikke pligt til at stille lægetilbud til rådighed for Sølunds beboere, men har valgt at prioritere det pga. beboernes særlige behov.


Læs hele opslaget - her

Landsbylederen har udsendt forholdsregler for alle, som besøger Landsbyen Sølund


Kære pårørende i Landsbyen Sølund.

 

Som I sikkert ved, har Sundhedsstyrelsen lavet en vejledning med henblik på at beskytte borgere for hvem CORONA virus potentielt kan være forbundet med øget risiko for komplikationer.

Da flere beboere i Landsbyen Sølund tilhører denne målgruppe, gælder disse retningslinjer også Landsbyen Sølund. Dette betyder, at såvel ansatte, pårørende og samarbejdspartnere i Landsbyen Sølund, skal forholde sig således:

 

Er du eller nogen i din husstand kommet hjem fra et risikoområde efter 18. februar 2020, skal I undgå besøg i Landsbyen Sølund 14 dage efter hjemkomst. De 14 dage regnes fra hjemkomstdato dvs. hvis man eksempelvis er kommet hjem den 20. februar skal man blive hjemme til 5. marts, så der samlet set er gået 14 dage siden man har været i et risikoområde.

 

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan I holde jer opdateret på, hvilke områder der betragtes som risikoområder.

 

Vi gør dette for at sikre bedst mulige betingelser for beboerne. Har I spørgsmål er i velkommen til at kontakte lederen i Boenheden.  


Med venlig hilsen

 

Anne-Marie Kruse

Leder af Landsbyen Sølund


Februar 2020

Nu sættes der turbo på udvikling af Sølund

Et af buddene går på, at der kan flytte liberalt erhverv til Sølund eller at kommunen kan flytte nogle af sine egne aktiviteter derud...


I forbindelse med budgetaftalen for 2020 blev det besluttet, at Økonomiudvalget skulle nedsætte en politisk arbejdsgruppe til at finde forslag til, hvordan pavillonerne på Sølund kan bruges i fremtiden...


Læs hele artiklen - her


OBS: Vi har på hjemmesiden tidligere skrevet om det politiske udviklingsspor for Sølund og ikke mindst den nye børnehave, som skal bygges bag ved Pavillon 5, og som efter planen forventes indflytningsklar i løbet af 2021.

Brand i Sølund: 8 personer evakueret

Brand i køkken medførte, at 8 beboere i Landsbyen Sølund måtte evakueres


Omkring kl. 00.07 natten til søndag modtog politi og brandvæsen en anmeldelse......


Læs hele artiklen - her


Ny leder på Sølund: "Vores faglighed står over alt!"

Artikel i Uge-Bladet Skanderborg om Anne-Marie Kruse


"240 beboere, 70 borgere i dagtilbud og 650 ansatte. Det er, hvad Anne-Marie Kruse 1. januar 2020 blev chef for, da hun tog over som landsbyleder efter Lone Bahnsen Rodt...

Det er dog et velkendt territorium, den socialrådgiveruddannede Anne-Marie Kruse er trådt ind på".


Læs hele artiklen - her


Vi hilser Anne-Marie Kruse et stort velkommen som Landsbyleder på Sølund


Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund havde for kort tid siden sit første møde med vores nye landsbyleder, Anne-Marie Kruse. Med til mødet var også områdeleder Elin Daugaard.


Det var et særdeles positivt møde, hvor det tydeligt fremgik, at Anne-Marie Kruse har en meget stærk og positiv holdning til samarbejdet med de pårørende på Sølund og vores forening. 


Anne-Marie Kruse tilbød at deltage i vores bestyrelsesmøder fremover for at styrke fundamentet for et godt og tæt samarbejde. Dette tilbud tog vi naturligvis imod med stor tak.


Vi er overbeviste om, at vi fremover vil opleve en landsbyleder med et stort ønske om at styrke fagligheden på Sølund, udvikle samarbejdet med de pårørende og alle ansatte og ikke mindst med et stort hjerte og ønske om stor trivsel hos vores beboere.


Et stort velkommen til Anne-Marie Kruse vi glæder os til samarbejdet.

Pårørendeforeningen har fået MobilePay...


Vi har i Pårørendeforeningen fået oprettet en Mobilekonto. Så nu kan I betale kontingent let og hurtigt via MobilePay med Jeres smartphone.
Husk at skrive Jeres navn på indbetalingen.

Kontingent for 2020 er:
125 kr. for enlige
250 kr. for par
HUSK: Alle pårørende på Sølund er automatisk medlem af Pårørendeforeningen uanset om man betaler kontingent eller ej!!

Januar 2020

Invitation til alle pårørende og ansatte på Sølund;

4. marts 2020 kl. 19.00 - 21.00

Emne "Når udviklingshæmmede sørger"


Oplægsholder præst Line Rudbeck, som er medforfatter til bogen ”Når udviklingshæmmede sørger” er af Bo-enheds 6 Pårørenderåd inviteret til at holde oplæg om emnet. Pårørenderådet finder emnet yderst relevant, og vil derfor gerne invitere alle interesserede pårørende til at høre Lines oplæg.


Se invitationen - her

Nyt om lægedækningen i Landsbyen Sølund

Ingen læger har budt ind på lægepraksis på Sølund!


På Regionsrådsmødet september 2019 blev det besluttet, at man ville annoncere lægedækningen i Landsbyen Sølund blandt de praktiserende læger endnu engang, inden man ville gå videre med etablering af en regionsklinik.


Lægedækningen på Sølund har således været genannonceret bredt til de praktiserende læger, og der har været afholdt informationsmøde for interesserede praksis.

Tre praksis mødte op til informationsmødet.

Fristen for at byde ind på opgaven er nu udløbet, og der er ikke nogen praksis, som har budt ind på opgaven.


Processen går derfor videre …….


På regionsrådsmødet d. 26. februar indstiller embedsværket derfor til politikerne, at der skal etableres en regionsklinik på Sølund kun for beboerne på Sølund.


Denne løsning kræver dispensation fra Sundhedsministeriet (Sundhedslovens § 233), og der vil være tale om et 6-årigt forsøg.
Regionen har tidligere givet udtryk for, at man vil lægge vægt på, at skabe en attraktiv stilling i et særligt miljø, hvor fokus er sundhed for denne særlige og komplekse patientgruppe. Der vil lægges vægt på tværfaglighed og faglig sparring med f.eks. byens andre praksis og regionens hospitaler. Der lægges vægt på kontinuitet i lægedækningen og høj faglighed. Der kan evt. ansættes to læger i halvtidsstillinger, hvilket vil være attraktiv for nogle.


Dagsordnen til regionsrådsmødet d. 26.2. er endnu ikke udkommet, men Pårørendeforeningen deltager naturligvis i mødet, og vi vil, afhængig af hvordan sagen fremlægges, naturligvis stille kritiske spørgsmål.


Dorte Illum

Best.medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

December 2019

Snoezelhuset; Igangværende ombygning har fokus på low-tech

Artikel i Uge-Bladet Skanderborg om Snoezelhusets anvendelse fremover


"Når det gælder sansestimulering, har vi i de seneste år bevæget os længere og længere væk fra brugen af den teknologi, som Snoezelhuset oprindeligt var indrettet med. Vi er nemlig gået fra at satse på high tech teknologier og til at benytte low tech tilgange med eksempelvis naturen som ramme. Altså eksempelvis ved hjælp af dufte og fysisk berøring.“


"Huset får helt nye lifte, der gør det muligt for alle vores beboere at komme i huset, modsat tidligere. Samtidig laver vi større og bedre badeværelsesfaciliteter, også med lifte. Det er noget, der kræver en del plads. Huset vil også blive gearet til brug til fysioterapi," fortæller Anne-Marie Kruse.”


Læs artiklen - her


Rykker Sølund’s Aktivitetscenter ind i Guldhornet..?


I efteråret orienterede Lone Bahnsen Rodt bestyrelsen i Pårørendeforeningen omkring en række emner, herunder Snoezelhusets fremtid og Guldhornets alternativ anvendelse. 


Overordnet blev følgende orienteret om Snoezelhuset og Guldhornet:


“... Da Guldhornet og dermed Snoezelhuset blev bygget, blev der slet ikke tænkt på afsættelse af penge til hhv. drift og vedligeholdelse af IT systemerne i huset.

Det er dyrt at vedligeholde teknologien, og den forældes hurtigt, så det kan idag ikke lade sig gøre at genetablere et funktionsdygtigt IT-system, som det var oprindeligt.


Skanderborg Kommune har besluttet ikke at sælge huset.


Tanken er at lave det om til et fælles aktivitetscenter for hele Landsbyen med strukturerede aktiviteter for beboerne i dagtimerne.

Der kunne så være adgang for pårørende i de sene eftermiddagstimer om aftenen og i weekenderne.

Da alt IT-grej fjernes, kan der puttes flere legeredskaber ind. 


Udearealerne skal også udnyttes bedre.


Brugerne af Sølunds AC kunne flyttes til Snoezelhuset. Der er mange af disse beboere, der sidder i kørestol, som giver udfordringer og problemer i de nuværende lokaler.


Det er Landsbylederen og Lars Peter fra AC, der er tovholdere på projektet...”


Pårørendeforeningen har ingen kendskab til, hvilke konkrete overvejelser og planer, der idag ligger på tegnebrættet om f.eks. Sølund AC’s indflytning i Guldhornet og øvrig anvendelse, herunder pårørendes muligheder for at bruge huset udenfor lukketid og måske overvejelser om et Snoezelrum ligesom man har ét i Caféen?


Pårørendeforeningen forestiller sig, at netop sådan et projekt kunne få stort udbytte af, at inddrage forældre og pårørende til beboere, som idag er i dagtilbud i Sølund AC og beboere, som tidligere har haft stor gavn og glæde af at bruge Snoezelhuset. 


Bestyrelsen og pårørende ser frem til en orientering om projektet, og hvordan pårørende kan blive inddraget i projektet.


Bestyrelsen

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Snoezelhuset er lukket og slukket

Læs debatindlæg i “Uge-Bladet Skanderborg” af best.medlem fra Pårørendeforening som svar på byrådsmedlem Søren Erik Pedersen indlæg i Uge-Avisen (se tidligere opslag nedenfor)


Når Landsbyen Sølund igennem mere end 8 år rammes af nedskæringer, kan det ikke undre eller overraske, at Snoezelhuset også rammes, og derfor nu definitivt lukkes. 


Derimod kan man undres over, at et byrådsmedlem overraskes, da han fornyligt spadserede forbi Gulhornet, og finder huset (Guldhornet) og udenoms arealet dårligt vedligeholde. Man burde vel forvente, at byrådsmedlemmer følger med i, hvordan deres beslutninger og ikke mindst nedskæringer påvirker de berørte.


Læs debatindlægget - her

Nissebanden på julebesøg hos beboerne


Søndag den 15. december var vi to hold pårørende, der gik på julebesøg i husene i Landsbyen Sølund. Fra Pårørendeforeningen havde vi en kasse med fredags-juleslik med til hvert hus, og en kurv med pebernødder og slik, som vi bød af til personale og beboere. Det var vældig populært, i et enkelt tilfælde glemte en beboer helt, at han ikke kunne gå uden rollator. Så spændende var vi at se på, eller også var det slikket, der trak! I hvert fald blev vi modtaget med glæde af både personale og beboere, dog med enkelte undtagelser på beboersiden. Det er også helt i orden, for vi skal selvfølgelig respektere beboernes grænser og privatliv. Det er spændende for os pårørende at få et indblik i beboernes liv ved at se deres individuelle boliger og tale med dem. Der er jo meget stor forskel på borgerne i Landsbyen, hvilket også fremgår af den måde, de har indrettet sig på. Alt i alt en hyggelig måde for os at tilbringe en søndag eftermiddag på.


Margit Graves Ponsaing
Formand for Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Selv Byrådet har nu opdaget at Snoezelhuset er lukket

En byrådspolitiker har fundet vejen forbi Snoezelhuset på Sølund


Venstres byrådsmedlem Søren Erik Pedersen beklager i et debatindlæg i Skanderborg Ugeavis, at Sølund’s sansehus; Snoezelhus er “et trist syn”!


Han har just været forbi Snoezelhuset på Sølund på en gåtur, og blevet konfronteret med en tom bygning uden indhold og aktivitet. 


Jamen det er da ikke noget nyt for os på Sølund. Det har vores beboere følt på egen krop igennem snart flere år. 


Men Søren Erik Pedersen burde ikke være så overrasket. Det han konstaterede, var blot en del af de mange skader, Byrådet har forvoldt på Sølund gennem økonomiske nedskæringer igennem mange år.


Se artiklen - her 

Kommuner hyrer resultatlønnede konsulenter til at spare på handicappede og psykisk syge

Flere end 19 kommune bruger denne metode. Det er kassetænkning af værste skuffe og på kant med loven hvis ikke direkte ulovligt. 


Kommuner har taget en ny aggressiv metode i brug for at spare penge på handicappede. Metoden er stærkt motiverende for de indhyrede konsulenter, fordi de kun får honorar af de fundne besparelser. Finder de derimod ingen besparelser, ja så får de heller ingen betaling. 


Det betyder ringere tilbud til handicappede, og indtil nu står 800 handicappede på listen, som aggressive konsulenter skal forsøge at finde billigere tilbud til, så kommunen kan spare penge og konsulenter tjene deres resultatløn. 


Læs dagbladet Alting’s artikel - her


Reaktionen fra politikkerne er ikke udeblevet, og Astrid Krag er nu kaldt i samråd om kommuners jagt på besparelser på udsatte. 


Læs om reaktionerne - her

Velkommen til den nye leder!


Den nye leder af Landsbyen Sølund er blevet ansat og tiltræder pr. 01.01. 2020.


Det blev den konstituerede leder Anne-Marie Kruse, der blev valgt af et enigt ansættelsesudvalg blandt en bred vifte af kvalificerede ansøgere.


Pårørendeforeningens bestyrelse deltog i ansættelsesudvalget på lige fod med Landsbyens andre interessenter.


Vi glæder os meget til samarbejdet til gavn for Landsbyens beboere og pårørende.


Margit Graves Ponsaing
Formand for bestyrelsen i Pårørendeforeningen Sølund

Line Rudbeck om sorg, tab og savn


I god tid før pårørendemødet for Boenhed 40 forud for julefrokosten den 7. december var vi pårørende blevet bedt om forslag til oplægsholder.


Valget faldt på sognepræst Line Rudbeck, der blandt andet i sit arbejde som præst i Landsbyen Sølund i 8 år har lært beboerne her rigtig godt at kende.


Dette kendskab samt andre erfaringer har udmøntet sig i en bog, ”Når udviklingshæmmede sørger”, der er skrevet sammen med Susanne Hollund, mangeårig pædagog med speciale i livshistorier.


Læs hele Line's foredrag - her

Pårørendeforeningens revisor igennem mange år er død

Det er med stor sorg, at vi skal meddele, at Leif Edeling Nielsen er død efter lang tids sygdom. 

Leif har arbejdet som Pårørendeforeningens revisor igennem mange år, og var til stor hjælp for vores forening. 

Leif var far til Anders i Hus 40 og gift med Ulla, som er bestyrelsesmedlem og redaktør af Fokus. 

Leif var et stille gemyt med god humor, og elskede at tage ud og fiske med sin fiskestang. Leif var ikke mindst en rigtig god far og var meget engageret i Anders’ hverdag og trivsel. 

Leif vil blive savnet. 

Æret være Leif’s minde. 


Bestyrelsen

Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund


November 2019

Pårørendeforeningens Hjemmeside

Vores hjemmeside har efterhånden 1/2 år på bagen, og vi har grund til at være tilfredse med antallet af besøgende med 2.473 hits indtil idag.


Vores hjemmeside røg i luften den 22. april 2019, og har nu været igang i et lille 1/2 års tid. Efter statistikken over aktiviteter bør vi vel være rimeligt tilfredse med forløbet indtil nu. 


Det skal da lige siges, at vores hjemmeside også regelmæssigt besøges af fremmede computerscreenings, herunder endda forsøg med phishingmails, hvor jeg (som kasserer) modtager “mails fra bestyrelsesformanden”, hvor Margit beder mig overføre flere tusinde EUR til en oplyst bankkonto(!?) 🤓🤓🏦🏦💰💰 Men det er åbenbart også vilkårene for en lille forening på det store internet. 


Det kan jo ikke skjules.... læs videre - herForligspartierne i byrådet har indgået en politisk aftale i budgettet for 2020-2023 med 4 hovedspor

Eet af disse hovedspor er faktisk udvikling af Landsbyens Sølunds "gamle" område. I aftalen står der følgende..:


"Spor 4: Sølund som et center for "mennesker møder mennesker" i Skanderborg


Der er truffet beslutning om en retning for udviklingen af Sølund. Der skal fokuseres på liberale erhverv samt en mulig samling af kommunale institutioner, så området bliver et livligt centrum for mange menneskers hverdag. Forligspartierne ønsker desuden undersøgt, om en form for fællesskabs- og frivillighedshus i fremtiden kan være en del af Sølund.


Da der er mange interesser i Sølund, foreslås der nedsat en arbejdsgruppe under Økonomiudvalget, der kan inddrage relevante parter til en udfoldelse af planerne for Sølund. Arbejdsgruppen mødes regelmæssigt og præsenterer status for sine overvejelser for Byrådet een gang hvert halve år, første gang inden sommerferien 2020.


Der er tale om en afsøgning af mulighederne. Der er ikke afsat midler til finansiering af eventuelle ændringer."


Bestyrelsen i Pårørendeforeningen vil naturligvis kontakte ovennævnte arbejdsgruppe for etablering af løbende kontakter og modtage informationer om udviklingen.


Vi har på vores hjemmeside tidligere i år beskrevet beslutningen om bygning af en ny børneinstitution tæt på den gamle pavillon 5 - se mere nedenfor under primo juni.

Fælles Pårørendemøde på Sølund den 05.11.2019

Omkring 50 pårørende mødte op til årsmødet, hvor konstitueret Landsbyleder Anne-Marie Kruse og områdeleder Elin Daugaard havde arrangeret årets temaer. Mange faglige ledere og områdeledere var også mødt op til mødet...


  • Udvikling af et mere lokaltbaseret pårørendesamarbejde
  • Udviklingsmål for landsbyen Sølund 2020
  • Alle har en stemme - alle har en historie


Arrangørerne havde skabt nogle hyggelige rammer for mødet, hvor der blev serveret sandwicher og kaffe og kage. Mødet startede kl. 19.00 og sluttede kl. 21.30. Der var generelt en rigtig god stemning og stor talelyst under hele mødet. 


Læs videre - her


Læs den elektroniske spørgeskema-undersøgelse i nedenstående links...


Spørgeskemaresultat - her


Fritekstkommentarer fra de pårørende - her

Oktober 2019

Ny chef til Landsbyen Sølund søges...

Danmarks største Bo- og Aktivitetstilbud Landsbyen Sølund søger ny chef


Læs Skanderborg Kommunes stillingsannonce, hvor kommunen søger en visionær og initiativrig leder med stærke relationelle kompetencer. Læs nærmere om job- og personprofil.


Læs jobannonce - her


Læs om job- og personprofil - her

Sølund's beboere før alt andet...!

Det gælder vores beboere, og derfor skal Sølund's omkostninger udelukkende tjene vores beboere


Allerførst ønsker vi held og lykke til Lone Bahnsen Rodt med hendes nye job som chef for handicapafdelingen i Horsens Kommune den 1. november. 


Lone slutter sit nyheds- og afskedsbrev for oktober med ordene:


“Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har opfordret fagchefen for området samt det overordnede ledelsesteam til, at benytte lejligheden til at effektuere en del af den samlede besparelse på i alt 4% frem til 2023, ved at se på en intern reorganisering af den overordnede ledelse og dermed en nedjustering af overordnede ledere.”


Læs videre... her

Vores vedtægter i foreningen skal opdateres

Diverse ændringer af vores vedtægter er nødvendig


Via boenhederne udsender vi i disse dage invitation til vores pårørende om ekstraordinær generalforsamling i vores forening.


Selvom det blot er nogle bagatelagtige ændringer kræver vores vedtægter, at vi skal indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. På mødet er der således kun vedtægtsændringer på dagsordenen, og der vil ikke blive drøftet andre emner.


Vi vedlægger indkaldelsen sammen med en oversigt over de dele af vedtægter, som skal ændres og, som du kan læse nedenfor.


Skulle du have lyst til at møde op, bedes du sende din tilmelding til os på mail senest den 08.11.19 af hensyn til det praktiske arrangement.


Se inkaldelsen med vedtægtsændringer - her

Se de gamle vedtægter - her


PS: Hvis du måtte have spørgsmål til ovennævnte emne eller andre emner, er du også velkommen til at sende os en mail.

September 2019

Lægedækning på Sølund

Nyt vedrørende lægedækningen på Landsbyen Sølund


Lægedækningen på Sølund blev behandlet på Regionsrådsmødet d. 25.09.2019.


Regionens politikere har i forretningsudvalget drøftet 5 forskellige løsningsmodeller, som bl.a. fremgår af vedlagte referat, som iøvrigt informerer meget relevant om problemstillingen.


Beslutningen blev, at man drøfter sagen i Samarbejdsudvalget for Almen Praksis og genindrykker stillingsopslaget blandt de praktiserende læger.


Hvis der ikke opnås en løsning på denne måde, vil man gå videre med model 5.


Dorte Illum fra Pårørendeforeningen deltog i mødet og havde stillet spørgsmål til tidsplan og deadlines for denne proces, idet vi mener, at vi skal undgå, at sagen trækker i langdrag hos de praktiserende læger.


Vi spurgte også til, hvorfor sagen i det hele taget skal tilbage til de praktiserende læger, som indtil nu ikke har vist interesse for lægearbejdet i Sølund.


Tidsplanen er, at hvis man ikke finder en løsning sammen med de praktiserende læger inden d. 1. februar 2020, vil man søge om dispensation til at oprette en Regionsklinik for Sølunds borgere (model 5).


Grunden til, at man ønsker sagen vendt med de praktiserende læger endnu engang, er, at man politisk ønsker lægebemandingen i Landsbyen Sølund forankret i almen praksis.


Det må vi jo tage til efterretning, selvom vi mener, man godt kan søge bredere, så man f.eks. også får mulighed for at ansætte en geriatrisk læge (specialist i ældresygdomme) eller en neurologisk læge – måske to læger i en halvtidsstilling.


To læger, der evt. kan kombinere deres ansættelse i Sølund med en deltidsstilling på et hospital.


Pårørendeforeningen vil følge sagen.


Vi mener, at model 5 er den mest attraktive løsning for vores beboere.


Læs mødereferatet - her


Dorte Illum

Best.medlem af Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund

Skanderborg må kigge langt efter velfærdsløft!!!

Skanderborg-borgmester er ikke just optimistisk før budgetforhandlinger for 2020


"Selvom aftalen mellem regeringen og KL indeholdt et velfærdsløft på 2,2 mia. kroner, så kommer der ikke ekstra smør på brødet i det kommunale budget i Skanderborg. Tværtimod.


Så går du rundt og glæder dig til et ordentligt løft af velfærden i Skanderborg Kommune, så har du glædet dig for tidligt, siger Frands Fischer."


I sidste uge havde Pårørendeforeningen et debatindlæg i Skanderborg Avis, som der også henvises til i vedlagte artikel.


Vi håber, trods alt, at de aktuelle sparekrav til Sølund alligevel bliver lempet i 2020!?


Læs artiklen - her

“Ser fremtiden for vores handicappede lysere ud i 2020?”

Læs debatindlæg i “Uge-Bladet Skanderborg” af Best.medlem fra Pårørendeforening 


Kommunerne modtager den største pose penge i 10 år. Ikke siden finanskrisen har kommunerne fået så mange penge til velfærd!


Med de flere penge og dermed større råderum, kommunen nu har fået af regeringen, bør vores handicappede på Sølund være selvskrevne til at stå øverst på listen, når det erklærede velfærdsløft for 2020 skal fordeles..!


Kommunens årelange sparekampagne bør derfor stoppe nu, og bringe Sølunds økonomi tilbage til normale tilstande.


Det bliver spændende at se det færdige budget for 2020?!


Se debatindlægget i Uge-Bladet 17.09.2019 - her

Skanderborg Kommunes budget for 2020

Arbejdet med næste års budget 2020 har længe været i fuld gang på Rådhuset, men pga. folketingsvalget i år forsinkes Byrådets færdiggørelse af budgettet for 2020.


Først i slutningen af september kender Byrådet nemlig indholdet af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening og Regeringen og ikke mindst dens konsekvenser for Skanderborg Kommune. Og ikke mindst for vores beboere på Sølund?


Sølund er jo allerede mere end hårdt ramt af sparekrav på 1% i hvert af 4 år. Vil den nye socialdemokratiske regering ændre på det sparekrav? Hvis handling skal følge socialdemokratiets valgløfter om bedre velfærd for de handicappede, har vi da noget til gode! 


Vi mangler også at få en udmelding fra Sølunds landsbyleder Lone Bahnsen Rodt om, hvordan sparekravene for 2019 føres ud i livet? 


Men allerede nu er der adgang til en række materiale på kommunens hjemmeside, som fortæller lidt om Byrådets afsæt, visioner og strategier til budgettet.


Pårørendeforeningen har gennemset materialet for at se, hvad der specielt findes om handicapområdet og dermed vores beboere på Sølund. Du kan derfor finde vores markeringer i de respektive dokumenter, og hurtigt slå op på de relevante sider.


Det oprindeligt planlagte dialogmøde med borgere er som bekendt aflyst, men man kan i stedet fremsende skriftlige input til budgettet, som skal afleveres senest den 2. oktober 2019 på mail til “budget2020@skanderborg.dk”


Vi har fundet følgende dokumenter:Forslag til ny tidsplan for budgetprocessen for Budget 2020


Pga. folketingsvalget er tidsplanen for behandling af budget 2020 og regeringens forhandling med Kommunernes Landsforening forsinket. 


Se den ændrede tidsplan, tidsplanen er godkendt på byrådsmøde den 4. september. 


Vigtige datoer, hvis du vil følge med i budget 2020’s tilblivelse. I mål med politikkerne, De 15 væsentligste udfordringer til budgetprocessen for Budget 2020


Tydelig overskrifter på en helhedsplan på handicapområdet, Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i forhold til den demografiske udvikling.


12. og 13. slidesForslag til forandringer til budget 2020-2023 - Drift


Specielt interessante kommentarer til forventet udvikling på handicapområdet i kommunen. Forstærket ændring i handlemønsteret hos køberkommuner fremover. Vision og strategi om forandringer i kommunens tilbud til egne handicappede. 


Se sider 15-16.Forslag til forandringer til budget 2020-2023 - Anlæg


Anlæg af vej og parkeringspladser til den nye Børnehave på Sølund. Forventet taget i brug primo 2022. Efter hvad der iøvrigt er oplyst tidligere, leaser kommunen bygningen.  


Se sider 32-33.Beredskabskatalog


Kommunens forskellige fagområder har udarbejdet et detaljeret katalog over potentielle sparemuligheder på deres respektive fagområder, hvis der skulle mangle luft i økonomien. 


Kataloget kan tages frem, når eller hvis kommunen skulle få behov for at lave yderligere besparelser i 2020 eller senere budgetter. Hensigten er, at kataloget altid er opdateret. 


Se sider 65-74. Budgetavis 2020


Du kan også læse kommunens budgetavis, som beskriver generelle emner for alle politikområder.God læselyst!

August 2019